MOL csapat Kajak Blog

Kovács Katalin előbb a válogatón, majd az olimpián bizonyítana

2012.02.11. 12:40 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Kovács Katalin az elmúlt hetekben többször elmondta, nagyon készül a londoni olimpiára - amely egyébként az ötödik lesz neki -, de azt még nem tudja, mely számokban indul. Először ugyanis a május 18-ai válogatón kell jól teljesítenie, és kiharcolnia a részvételt.

A kétszeres olimpiai bajnok szerint a női kajakosok nagyot alkothatnak az angol fővárosban, úgy gondolja mind a négy női szám megnyerhető, a hajók összetételétől függetlenül. A nőknél idén ugyanis a K1 500m, a K2 500m és a K4 500m mellé egy új versenyszám, a K1 200 méter is bekerült a műsorba.

A legutóbbi pekingi olimpiához képest egyébként jelentős változások történtek a sportágban, hiszen férfiaknál a K1 500 és a K2 500m helyett K1 200 és K2 200m került, törölték a C1 500 métert, helyette a C1 200méteres táv került a programba, és a C2 500méter is eltűnt a műsorból.

A nőknél maradva, egyesben az olimpiai részvételhez két versenyt kell nyerni. A májusi válogató első két helyezettje a duisburgi Világkupán küzdhet tovább az olimpia K-1 500 méteres távjáért. Ha a válogatót is megnyerő kajakos nyer Németországban is, automatikusan olimpiai résztvevő.

Ha más nyer a válogatón és más nyer Duisburgban, úgy kettejüknek pótválogatót – szétlövést – tartanak. Ezzel szemben a négyesben nem lesz külön válogató, ezt a szövetségi kapitány állítja össze az egyesben és a párosban nyújtott teljesítmények alapján. A 200 méteres sprintszám indulója két magyarországi válogatón dől el.

Ennél sokkal érdekesebb a párosok válogatója. Ezek összetétele ugyanis egészen addig nem dőlhet el, amíg nincs meg az egyes résztvevője. A szövetség döntése értelmében ugyanis a sűrű versenyprogram miatt, aki egyesben indul, az nem indulhat párosban. Ezért a párosok között csak a június 15-17. közötti második válogatón dől majd el, hogy ki lehet ott az olimpián.

Az mindenesetre biztos, hogy valamennyi számban lesz női versenyzőnk Londonban, hiszen a tavalyi szegedi világbajnokságon mindegyik számban sikerült kvótát szerezni. Azonban a kvalifikáció hajót és nemzetet illet, nem pedig versenyzőt, így elképzelhető, hogy nem az indul el egy adott olimpia versenyben, aki a kvótát kiharcolta. 

Így már érthető, hogy a harmincegyszeres világbajnok miért nem egy konkrét számot, hanem magát a részvételt jelölt meg főcélként. Kovács szerint az egyes és a páros esete viszonylag „tiszta”, de a négyes összetételénél elképzelhetőek lesznek komolyabb szakmai és emberi viták is. 

A szövetség alapvető célja a pekingi eredmények túlszárnyalása. Ez számszerűsítve 37 olimpiai pontot jelent, és bíznak benne, hogy ezt minimum három aranyérem és további 6-7 érem megszerzésével tudják majd teljesíteni a versenyzők.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr714090736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása