MOL csapat Kajak Blog

Idén mindenki megtanulhatja Kozák Danuta nevét

2012.04.04. 17:15 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Kozák Danuta éppen öt éve, 2007-ben indult élete első felnőtt versenyén. Abban az évben Szabó Gabriellával rögtön Eb-t nyertek 500 méteren párosban. Azóta ötszörös világbajnoknak és hétszeres Európa-bajnoknak mondhatja magát. 

Hiába az egyik legsikeresebb és legcsinosabb sportolónk, sokaknak gondot okoz nevének kimondása, hiszen akad, aki Danutának, mások Danusának ejtik. 

Danuta édesapja Lengyelországban járt egyetemre, ott ismerkedett meg későbbi feleségével. Miután Magyarországra költöztek, összeházasodtak és két gyermekük született. A fiút Jurandnak, a lányukat, Danutának nevezték el. Azonban ezt sokan Danusiának, vagy Danusának becézik, innen a félreértés.

A tavalyi év második legjobb sportolójának választott Kozák édesapja fiatalabb éveiben versenyszerűen kenuzott, de abba kellett hagynia. Innen ered Danuta víz iránti szeretete.

Korábbi edzője Simon Miklós úgy fogalmazott, az összes versenyző közül, aki valaha megfordult nála, Danutának a legjobb a technikája. A szakember szerint nem egy robusztus alkat, mégis rendszerint legyőzi a nála sokkal nagyobb ellenfeleket is. Simon szerint olyan ő a kajakozásban, mint a brazilok a futballban.

Egyetlen gyengéje van, mégpedig az önbizalma, azt mindig fejleszteni, ápolgatni kell, mert sokszor túl nagy izgalommal, önbizalomhiánnyal indul neki a versenyeknek. Ez tavaly valószínűleg már nem így volt, hiszen a belgrádi Európa-bajnokságról két arany és egy ezüstéremmel jött haza, míg a szegedi MOL kajak-kenu világbajnokságon megismételte ezt a teljesítményét és ismét két arany és egy ezüstérmet lapátolt össze.

A szegedi 200 méteres páros aranyérmével lett meg az ötödik világbajnoki címe, így az év végén neve felkerülhetett a hazai szövetség örökös bajnokainak márványtáblájára. A szövetség 2001 óta tartja számon az örökös bajnokokat, a cím elnyeréséhez olimpiai aranyérem, vagy öt világbajnoki győzelem szükséges.

Az öröme azonban nem lehetett teljes, hiszen kissé bicegve lépett a leleplezett márványtábla elé, mert pár nappal korábban egy edzésen részleges bokaszalag-szakadást szenvedett.

Szerencsére hamar felépült, és sérülése már a múlté, így teljes intenzitással kezdte meg idén a felkészülést a májusi válogatóra és sikeres megvívása esetén a londoni olimpiára. Eddig egy olimpián vett részt, Pekingben a női négyes tagjaként ezüstérmes lett. Fejlődését látva idén az egész világ megismerheti a nevét, amint a dobogó tetején állva hallgatja a Himnuszt.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr624363257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása