MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta: A rajtig kicsit izgultam, utána már csak a versenyre figyeltem

2013.05.28. 14:49 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozák_300x300_mti.jpgAz olimpiai bajnok Kozák Danuta nyerte pénteken a női kajak egyesek 500 méteres küzdelmét a kajakosok és kenusok idei első válogatóversenyén, a szegedi Maty-éren. Az Újpest kajakosa ezzel kiharcolta a részvétel jogát a június közepén sorra kerülő portugáliai kontinensviadalra, s előnybe került az augusztus végén rajtoló, duisburgi vb-vel kapcsolatban is.     

A második helyen a szerbiai kitérőt követően ismét magyar vizeken és győri színekben kajakozó, háromszoros ötkarikás bajnok Douchev-Janics Natasa végzett, míg a harmadik a szegediek reménysége, Kárász Anna lett. A szintén háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin leszorult a dobogóról, negyedikként ért célba.

„Jó futam volt. Kicsit izgultam a verseny előtt, de amikor elrajtoltunk, akkor már csak a versenyzésre figyeltem. Azt érzékeltem, hogy a mellette lévő pályákon nincsenek emberek, de azt is éreztem, hogy Natasa nagyon jön” – mondta Danuta arról, miként harcolta ki az Eb-részvételt.

A csinos kajakos idén januárban váltott klubot és igazolt a Budapest Honvédtól az Újpestbe, ahol párja, a korábbi kenus Somogyi Béla irányítja a szakmai munkáját. A kétszeres olimpiai bajnok elárulta, mindketten elégedettek voltak az 500-on elért sikerével, ugyanakkor tisztában vannak vele, vannak még kisebb hibák, melyeket megbeszélnek és igyekeznek mihamarabb kijavítani.

A válogató megnyerése automatikus részvételt jelent számára a júniusi Eb-n, de az augusztusi vb-re még csak a „fél repülőjegye” van meg, hiszen arra, július közepén lesz még egy válogató. Amennyiben azt más nyerné, akkor „szétlövés” dönt kettejük között arról, ki képviselheti a duisburgi világbajnokságon 500 méter egyesben Magyarországot. 

Az ötszörös világbajnok 200 méter egyesben is rajthoz állt, ott azonban „csak” második lett a háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa mögött, így ebben a számban Janics szerepelhet az Eb-n.

„Kicsit sajnálom ezt a számot, mert készültünk rá becsületesen, de összességében reális és nem rossz eredmény hét tizeddel kikapni Natasától, aki több mint egy évtizede a szám specialistája. A folytatásban mindenesetre továbbra is készülünk a rövidebb távra is, hiszen ez sokat segít, hogy az ötszázas pályám első fele is magabiztosabb legyen.” – mondta a további terveiről.

Danuta a két egyes mellett természetesen a négyesben is érdekelt, hiszen Storcz Botond szövetségi kapitány a nőknél az egyes és páros teljesítmények alapján tesz majd javaslatot a négyes összeállítására. Mivel Danuta megnyerte az egyest, így biztos résztvevője lehet annak a számnak, melynek Magyarország az olimpiai címvédője. 

(Fotó:mti.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr75330483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása