MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta: Igen, ott van a gondolataimban Rió

2014.04.27. 15:05 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozak_valogato_2013.jpgA kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta nyolc hétig Portugáliában a NELO hajógyártó vég központjában készült az idei évre, majd hazajött, és egy gyors ki-, illetve becsomagolás után már Szolnok felé vette az irányt, ott folytatja a felkészülést.

Szüksége is van a kemény munkára – amelytől egyébként soha nem hátrált meg -, hiszen már csak 7 hét van az első hazai válogatóig, míg az év első Világkupa viadaláig mindössze öt hét a hátralévő idő.

„Keményen készülünk, bár most lehet, hogy kicsit vissza kell venni a munkából, mert meghúzódott a hátam. Volt már korábban is ilyen jellegű gondom, elsősorban akkor, ha kicsit jobban meg van terhelve, ilyenkor egy rossz rajt következtében is meghúzódhat” – mondta az Újpest klasszisa a kisebb sérüléséről. Elárulta, ilyenkor szüksége van egy kis regenerációra, így lehet, hogy kicsit visszavesz az edzésekből.

„Kicsit kemény a víz, valószínűleg ez lehet a sérülés hátterében. Ilyekor jóval nehezebb áthúzni a lapátot, nehezebb evezni, és ilyenkor jobban el is fáradok” – avatott be a szakmai titkokba a nyolcszoros világbajnok, aki azt is elmondta, amíg Portugáliában az erőgyűjtés volt a fő feladat, a felkészülés mostani szakaszában elsősorban a technikára kell figyelni.

Danuta elárulta, noha idén a júliusi, brandenburgi Európa-bajnokság, és az augusztusi moszkvai világbajnokság a két fő verseny, gondolataiban néha előjön már, hogy bő két év múlva ismét olimpia következik.

„Igen, ott van a gondolataimban Rió. Tisztában vagyok vele, hogy addig még számos verseny vár rám, de a mi sportágunkban is az olimpia a fő verseny. Az a fő cél, mindent annak vetsz alá. Már tavaly is szóba került, hogy mit és hogyan kellene, hogy Rióba a lehető legjobb formában érkezzek” – mondta Kozák, aki ha megismétli londoni teljesítményét – két aranyérem -, akkor minden idők legeredményesebb magyar kajakosa lehet az olimpiák történetében. 

Kovács Katalin: Újra felfedeztem Budapestet

2014.04.26. 12:40 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kovacskatalin_vagott_mob.hu.jpgKovács Katalint mindössze hat hét választja el élete talán legfontosabb pillanatától. Szerepelt ugyan már öt olimpián, számtalan világ-, és Európa-bajnokságon, de hiába a közel hatvan aranyérem, biztos, hogy egyiknek sem örült úgy, mint kislánya érkezésének. A kis Luca ugyanis június elején látja meg a napvilágot és ő lesz a csinos kajakos első gyermeke.

„Egyik nap azt hittem már lassan indulni kell a szülészetre, úgy mocorgott. Igaz, hogy én is éberen aludtam, de olyan mozgékony és aktív volt, hogy el sem nem tudtam képzelni mit akarhat” – mondta nevetve a háromszoros olimpiai bajnok.

Kovács elárulta, egyáltalán nem fél a szüléstől. A napokban körbevezették a szülészeten, és jelenleg úgy érzi ő lesz az, akinek biztos, hogy fájdalommentes lesz a szülése. Áldott állapota ellenére is a megszokott pörgős életét éli, amiből természetesen a mozgás sem hiányozhat.

Ezúttal azonban nem a vízen vagy az edzőteremben „kínozza magát”, hanem testvérének és családjának mutatja meg a főváros nevezetességeit. Kovács nővére ugyanis munkája kapcsán Kuala Lumpurban él, és amíg az év elején ő mutatta meg „lakóhelyét”, most a harmincegyszeres világbajnok az „idegenvezető”.

„Bármilyen hihetetlen, az elmúlt napokban én is újra felfedeztem Budapestet. Szerdán voltunk a Gellért hegyen, ahol már nagyon rég jártam, de még mindig nagyon tetszik. Csütörtökön pedig a parlamentben voltunk, megnéztük a Seuso-kincseket, és elsétáltunk az Olimpiai parkba is. Azt kell, hogy mondjam, nagyon szép lett” – mondta feldobódva Kovács.

Lelkesedése nem véletlen, hiszen az év mostani szakaszában nem igazán szokott budapesti sétákat tartani. „Nem nagyon volt lehetőségem az elmúlt években tavasszal sétálgatni a fővárosban, ilyenkor mindig edzőtáborban voltunk, a fővárosba szinte csak aludni, illetve ki-, és becsomagolni jöttünk” – mondta a csinos sportoló.

(Fotó:mob.hu)

Kozák Danuta: A formámban ott tartok ahol ilyenkor lenni kell

2014.04.19. 13:15 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozak_valogato2_2013.jpgVéget ért Kozák Danuta számára az nyolchetes portugáliai edzőtáborozás. A kétszeres olimpiai bajnok a NELO hajógyártó központjában kiváló körülmények között készülhetett az igen csak sűrűnek ígérkező idei szezonra. Sűrű, hiszen a júliusi, brandenburgi Európa-bajnokságon, és az augusztusi moszkvai világbajnokság között alig egy hónap van, és még e  két fő versenyt megelőzi két hazai válogató, miközben világkupa versenyek is színesítik a szezont.

„Nagyon jó, és véleményem szerint nagyon hasznos volt az elmúlt nyolc hét. Ez volt életem eddigi leghosszabb edzőtábora, de így is terveztük, hiszen tavaly amikor hazajöttünk, még nagyon hideg volt itthon és nem tudtuk az Olaszországban elkezdett munkát folytatni. Arra nem számíthattunk, hogy ilyen jó idő lesz itthon is már március végén” – mondta Danuta arról, miért volt ilyen hosszú az idei edzőtáborozás.

Így viszont – az itthon beköszöntött hűvösebb idő ellenére is – tudják folytatni a kint elkezdett munkát. Ahogy az újpesti klasszis mondta, innen már nyílegyenes az út a válogatókig.

„A szabadidőmben leginkább pihentem, de kikapcsolódásként két napra elutaztunk Lisszabonba is, ami nagyon tetszett. Az egész város szép, de engem leginkább a kis villamosok tetszettek, amik hegyen-völgyön át viszik az embereket” – mondta Danuta a felkészülés alatti rövid „turistáskodásáról”.

A felkészülés utolsó két hetében csatlakozott hozzá – és edzőjéhez Somogyi Bélához – az olimpiai bajnok kenus Vajda Attila is. „Szerintem mindkettőnknek jót tett a közös felkészülés, nagyon hasznos volt, és számomra is örömteli volt, hogy a közös munka kicsit változatosabbá tette az edzéseket” – mondta Danuta, aki arról ugyan nem beszélt, hogy ki volt a gyorsabb, azt viszont elárulta, mini golfban legyőzte a pekingi olimpia egyetlen magyar egyéni aranyérmesét. 

„A formámban ott tartok ahol ilyenkor lenni kell. Úgy érzem, jól megyek a tavaszi formámhoz képest. Emellett sokkal nyugodtabb vagyok az edzéseken, mint tavaly ilyenkor. Ez sok mindennek betudható, de a munkát biztos, hogy segíti” – mondta Danuta aki elárulta, viszonylag végig jó idejük volt, bár az utolsó napokban egy kicsit esősebb, de edzést nem kellett kihagyni az időjárás miatt.

Bízik benne, hogy a héten kezdődő szolnoki táborozás során hasonló időben fejezheti be az edzőtáborozást, hogy aztán a nyáron ismét bizonyíthassa, jelenleg ki is a legjobb kajakos a világon.

Kovács Katalin: A hajó szűkebb, de az élmény kihagyhatatlan

2014.04.14. 12:13 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Kovács Katalin.JPGKovács Katalin június elejére várja első gyermekét, de jelenleg is ugyanolyan pörgősen éli az életét, mint ha a felkészülés közepén lenne az idei szezonra. Ugyanúgy sürög-forog és bármilyen hihetetlen, az edzésekkel sem állt le, Természetesen nem az ilyenkor megszokott távokat és sebességeket lapátolja, de még így is – Lucával a pocakjában – nagyon élvezi a kajakozást.

„Jól vagyok, nagyon jól érzem magam. Bár egyre inkább gömbölyödik a hasam, de ugyanúgy zajlik az élet körülöttem. Intézem a dolgaimat és a sporttal se álltam le. Tudom jól, hogy a többiek mostanában jönnek haza az edzőtáborokból, de engem most egy sokkal fontosabb dolog foglalkoztat” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok, szokás szerint mosolyogva.

Elárulta, bármennyire is szeret edzeni, nem hiányzott neki a megszokott edzőtáborozás. „A mostani jó időben így is „kielégítem” a vágyaimat a vízen, de most háttérbe szorult a kajakozás, sokkal nagyobb a várakozás bennem a Lucával kapcsolatosan” – mondta a boldog kismama

„Ennek ellenére a múlt héten is eveztem. Nyolc kilométert mentem, de ez csak amolyan kényelmes „élvezkedés” volt a vízen. Értelemszerűen szűkebb a hajó, mint korábban, a mozgás sem ugyanaz, csak az élmény kihagyhatatlan, hogy ott ülsz egy lélekvesztőben” – mondta Kovács, aki elárulta, természetesen nem egyedül megy ilyenkor, hiszen edzője Csipes Ferenc minden alkalommal elkíséri őt.

Elárulta, korábban volt benne egy kis félsz a szüléssel kapcsolatban, ezt azonban mostanra már felváltotta a várakozás és a kíváncsiság.

"A múlt héten voltam kismama-fotózáson, és nagyon jó érzés volt viszontlátni magunkat Lucával. Egy műteremben készültek a képek, és nagyon tetszett mindegyik” – mondta a harmincegyszeres világbajnok a legutóbbi élményéről. Elárulta, a fotózás apropóját az adta, hogy a közeljövőben több újság címlapján is szerepelni fog.

Ez nem véletlen, hiszen minden idők legsikeresebb, és egyik legszebb magyar sportolójára kismamaként is kíváncsiak az emberek. 

Kozák Danutának a legjobban a saját ágya hiányzik Portugáliában

2014.04.03. 08:06 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozak_valogato_2013.jpgKozák Danuta több mint négy hete Portugáliában készül az idei szezonra. Amint azt a kétszeres olimpiai bajnok elmondta, úgy érzi fejben és fizikailag is előrébb tart, mint tavaly ilyenkor. Ha azt vesszük, hogy tavaly így nyert három világbajnoki aranyat, akkor bízhatunk benne, hogy idén júliusban, Brandenburgban az Európa-bajnokságon, és augusztus 6. és 10. között a moszkvai világbajnokságon is maradandót alkot majd.

Azonban sokakban felmerülhet a kérdés, vajon az átlagos emberek számára elképzelhetetlenül sok munka mellett, mivel tud ilyenkor teljesen kikapcsolódni? „Mindig mással. Most éppen olvasással, de az edzések után elég fáradt vagyok így a szabad időm jelentős részét alvással, regenerálódással töltöm. Ugyan csak a második könyvet olvasom, de bevallom őszintén, a filmekből kicsivel több fogyott” – mondta a nyolcszoros világbajnok.

A NELO hajógyártó központjában minden egy helyen van, így mindent alá tudnak rendelni a felkészülésnek. Az újpesti klasszis elárulta, edzőjével (és párjával) jól bírják az idegen helyen is az összezártságot, nincs azzal problémájuk, hogy naphosszat együtt vannak. Tudják jól, ha a másiknak mégis egy kicsit több tér kell, akkor tesz egy hosszabb sétát, vagy egyszerűen csak elvonul.

"A párnámat ugyan magammal hoztam, de az ágyam - ami nem nyikorog minden egyes mozdulatnál – nagyon hiányzik” – mondta azzal kapcsolatban, mi az a személyes tárgy, ami a legjobban hiányzik számára itthonról.

Voltunk Lisszabonban a múlt hétvégén. Nagyon sok szép helyen jártunk, de még így sem tudtunk mindent megnézni. Két napba nem lehet ennyi látnivalót belesűríteni, de a fő látványosságokat sikerült meglátogatnunk. Igaz a felét esőben, de így is nagy élmény volt kimozdulni az edzőtáborból” – mondta Kozák, aki elárulta, számára az ócenárium volt a legélvezetesebb, még úgy is, hogy évekkel ezelőtt már látta, de az állatokat soha nem tudja megunni.

Pénteken haza utazott a kenus csapat Vajda Attila kivételével így megkezdődtek a közös edzéseik is. Az olimpiai bajnok kenus általában napi egyszer megy velük, aminek nagyon örülnek, hiszen komoly kihívás elé állítják egymást.

Danuta számára külön élmény, hogy az edzőtáborban van Novák Ferenc is, aki a Thaipej-i csapat edzője. Így az étkezések alkalmával ízelítőt kaphatnak tőle, nem csak a régebbi kenus emlékekből, de az ázsiai kultúrából is.