MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta már mindent megnyert, de 2016-ban történelmet írna

2013.01.03. 08:00 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozak_600_mti.jpgKozák Danuta számára jelentős változásokat hozott a 2012-es év. A klasszis kajakos ötszörös világbajnokként – és kisebb sérüléssel – vágott neki az évnek, melynek végére kétszeres olimpiai bajnoknak vallhatja magát.

2011 végén ő lett sportága 45. Örökös Bajnoka, akinek a nevét felvésték a szövetség székházában található márványtáblára. A szövetség 2001 óta tartja számon az örökös bajnokokat, a cím elnyeréséhez olimpiai aranyérem, vagy öt világbajnoki győzelem szükséges. Danuta akkor kissé bicegve vette át az elismerést, hiszen napokkal korábban edzésen részleges bokaszalag-szakadást szenvedett.

Akkor még attól tartott, ez az olimpiai felkészülését is befolyásolhatja. Bégül minden sikerült a felkészülés során, így mostanra egyesben és négyesben is olimpiai bajnoknak vallhatja magát.

Ezzel a sikerrel ő is tagja lett annak az illusztris társaságnak, akik pályafutásuk során olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet szereztek. A sportnapilap összeállítása alapján kiderül, a londoni játékokra utazó olimpiai csapatnak hét olyan tagja volt, akik már korábban megszerezték mindhárom címet (a kajakozó Douchev-Janics Natasa, Kovács Katalin és Kammerer Zoltán, a kenus Vajda Attila, valamint a vízilabdázó Biros Péter, Kásás Tamás és Kiss Gergely.) és tizenheten voltak olyanok, akiknek már csak az olimpiai arany hiányzott.

Ebből a tizenhétből hatan tudták begyűjteni a legrangosabbnak tartott címet, így mostantól ők is tagjai az illusztris társaságnak. Az eset érdekessége, hogy a női kajaknégyesből Danuta mellett Fazekas-Zur Krisztina és Szabó Gabriella is Londonban szerezte meg a „hiányzó címét”.

Kozák pályája szinte egybenőtt Szabóval, hiszen együtt szerezték első Európa-bajnoki címüket 2007-ben, Pontevedrában 1000 méteres párosban, majd egy évvel később, immár 500 méteren, Milánóban. A következő két évben a világbajnokságot is megnyerték párosban, míg a négyesnek hol egyik, hol másik volt a tagja. (A pekingi olimpián éppenséggel mindketten tagjai voltak az ezüstérmes egységnek.)

Danuta eddig a két olimpiai bajnoki címe mellé öt-öt világ-, és Európa-bajnoki címet szerzett, ennek ellenére továbbra is nagyratörő, jelentős tervei vannak a sportágában.

Annak ellenére, hogy jelenleg még csapatot keres a Honvéddal történt szakítása után, már az idei duisburgi világbajnokságon is szeretne maradandót alkotni. Mint saját honlapján megírta, ennél is nagyobb terve, hogy négy év múlva szeretné megvédeni egyesben az olimpiai bajnoki címét, amivel sporttörténelmet írhat, hiszen egyesben még egyetlen női versenyzőnek sem sikerült a duplázás.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr194993396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása