MOL csapat Kajak Blog

Kovács Katalin: Elszántak vagyunk Natasával

2013.08.11. 11:10 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kovács_janics.jpgMiközben az emberek legtöbbje a szabadságát élvezi, és a hasát sütteti valamilyen vízparton, addig a harmincegyszeres világbajnok kajakos Kovács Katalin Kovács Katalin épp a vízen rója a kilométereket és készül az év fő versenyére az augusztus 29. és szeptember 1. között megrendezésre kerülő duisburgi világbajnokságra.

A szervezők tájékoztatása szerint előzetesen 75 országból mintegy 1500 sportoló nevezett az eseményre. Magyarországot a tervek szerint 39-en képviselik majd. Annak fényében, hogy olimpia utáni év van, igencsak meglepő ez a magas szám. Kovács két számban lesz érdekelt, 200 méteren és 500 méteren egyaránt Douchev-Janics Natasa párjaként.

„Elszántak vagyunk Natasával. Sok mindent elmond erről, hogy a vb előtt nem sokkal hajlandó volt lapátot cserélni, hogy még jobban menjen a hajónk. Igaz ő egyébként is teljesen más formátumú versenyző, mint én, bátran változtat mindenben” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok párjáról. 

Elárulta, ő nem evezett korábban olyan lapáttal, mint Janics, ugyanakkor társa belátta, hogy a Kovács által használt lapát jóval komfortosabb, kényelmesebb.

„Nehéz elmondani, hogy igazán mi jelent kényelmet és komfortosságot egy hajóban. Látni kell, hogy milyen egy szűz hajó milyen egy lapát, és milyen az, ami már be van állítva az embernek” – mondta a Honvéd klasszisa.

Kovács elmondta, egy lapát „beállításánál” figyelni kell mindenre, így többek között fontos a forgatás, a lapát élének a becsiszolása, de a „fogó” kézre formálása is komoly komfort érzetet tud adni. Az elmúlt héten pár méterre lapátot cseréltek Janiccsal, és komoly gondot jelentett a folyamatos haladás.

„Nem sok, de mégis más, ha csak milliméteres különbségek vannak a forgatáson. Ha új lapátja van az embernek, 2-3 nap amíg megszokja. A hajóban is ugyanez a helyzet, hiszen nem mindegy, hogy hol ülsz, alul vagy felül, elől vagy hátul” – árult el „szakmai titkokat” a tizenharmadik világbajnokságára készülő kajakos.

Ugyanilyen fontosa hajóban a lábtámasz, úgynevezett gurtni, melynek beállításával nem csak kitámasztani, de húzni is tudja a lábát. Ennél is roppant fontos, milyen magasan van, vagy esetleg lent van, szűken van. Kovács szerint annyi apróság van egy hajó beállításában, hogy egy kívülálló nem is gondolná. Ha nem is egy Forma 1-es autó, de nagyon sok apró dolognak kell stimmelnie, hogy jól menjen a hajó.

A csinos sportoló elmondta, az évek folyamán neki is számtalan változtatása volt a hajóin és a lapátjain. „Mindig változik, hogy melyik a megfelelő beállítás. Ahogy az ember változik, a technikája is változik az évek során. Van egy irányvonal, amit én szeretek. Régen nem mertem változtatni, de az elmúlt években én is ülést váltottam, lapátot váltottam”

Kovács szerint ebben jelentős szerepe van jelenlegi edzőjének Csipes Ferencnek, aki többször is bíztatta, merjen változtatni lapátot, ülést. (Ehhez persze kellett az is, hogy az ezermester Csipes szinte mindent meg tud csinálni a kajakon.) Ma már Kovács is sokkal lazábban tudja kezelni az ilyen helyzeteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr295455674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása