MOL csapat Kajak Blog

Ki szerzi a sportág 20. olimpiai aranyát?

2011.01.27. 18:04 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A kajak-kenu az egyik legsikeresebb olimpiai sportágunk. Az eddigi ötkarikás játékokon a magyar sportolók 19 aranyérmet szereztek. Összesen 26 sportolónknak szólt a Himnusz.

A sportág legeredményesebbjei Janics Natasa, Kammerer Zoltán és a jelenlegi szövetségi kapitány Storcz Botond 3-3 olimpiai elsőséggel. Kammerer és Janics még növelheti ezt a számot a jövő évi londoni játékokon.

Az első olimpiai aranyat az 1956-os melbournei játékokon a Fábián László, Urányi János kettős szerezte a kajak kettesek ezerméteres döntőjében. (Az első érmek már 1952-ben megvoltak, Parti János kenu 1000 méteren, míg Novák Gábor kenu 10 000 méteren lett ezüstérmes, a Gurovits Ferenc, Varga Ferenc páros pedig a kajak kettesek tízezer méteres távján lett bronzérmes.)

Az 1960-as római olimpián aztán Partinak összejött az arany is kenu egyes 1000 méteren, míg négy évvel később Mexikóvárosban az ezerméteres távokon Hesz Mihálynál kajakban, Tatai Tibornál kenuban nem volt gyorsabb.

Két olimpiát is arany nélkül zártak a magyar kajakosok, kenusok, majd 1980-ban Moszkvában a Foltán László és Vaskuti István kajak kettes törte meg az átkot a szám ötszáz méteres döntőjében. A 84-es olimpia politikai okokból kimaradt, de négy évvel később két arany is került a magyarok neve mellé.

Gyulay Zsolt mindkettőben főszerepet vállalt, hiszen kajak egyesben 500-on, míg a négyeseknél Csipes Ferenccel, Ábrahám Attilával és Hódosi Sándorral kiegészülve lett Szöul olimpiai bajnoka1000 méteren.

Az 1992-es barcelonai olimpia hozta meg az első női aranyat, ekkor a Kőbán Rita, Dónusz Éva, Czigány Kinga, Mészáros Erika összeállítású négyes lett a legjobb 500-on. Kőbán négy év múlva, Atlantában egyesben is a csúcsra ért, mellette a Kolonics György, Horváth Csaba összetételű páros is bajnok lett a kenu 500-asok versenyében.

A 2000-es sydneyi olimpia volt eddig az aranyérmek tekintetében a legeredményesebb olimpiája a sportágnak, hiszen ekkor négy aranyat nyertek, az összes magyar aranyérem felét. A dobogó tetejéről hallgathatta a himnuszt Kolonics György, aki ezúttal 500 méteren kenu egyesben lett a legjobb, a Pulai Imre, Novák Ferenc páros, aki ugyanezen a távon csak párosban diadalmaskodott.

Kammerer Zoltánnak és Storcz Botondnak pedig kétszer is gratulálhattak az ellenfelek, hiszen párosban 500-on, négyesben pedig Vereckei Ákossal és Horváth Gáborral kiegészülve bizonyultak a legjobbnak.

A négyes négy évvel később Athénban is a legjobb volt, míg a nőknél Janics Natasa egyesben, Kovács Katalinnal kiegészítve pedig párosban lett a legjobb. A női páros a legutóbbi pekingi olimpián is legyőzhetetlen csapatot alkotott, mellettük pedig a kenu egyesek ezer méteres távján Vajda Attila lett olimpiai bajnok.

A magyar sportolók összesen 19 arany, 27 ezüst és 25 bronzérmet szereztek az olimpiákon. A világbajnokságokon 172 arany mellé 133 ezüst és 113 bronz a termés, míg az Európa-bajnokságokon a 108 aranyhoz 97 ezüst és 62 bronz társult. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr492618672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása