MOL csapat Kajak Blog

Kik lesznek Kovács Katalin hazai kihívói?

2012.03.30. 06:53 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A kétszeres olimpiai bajnok kajakos Kovács Katalin jelenleg Törökországban edzőtáborozik és készül a londoni olimpiára, illetve az azt megelőző válogatóra. A májusi szegedi selejtezőről már többen is úgy nyilatkoztak, hogy nehezebb lesz megnyerni, mint az olimpiát. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Magyarországon jelenleg hat világklasszis női kajakos van.

Éppen ezért a csapathajók összetétele is csak a válogató után lehet vitatéma, először ugyanis ott kell helytállni a versenyzőknek. De nézzük sorban (ABC sorrendben), hogy a 31-szeres világbajnok mellett, kik azok, akik szintén szeretnének ott lenni az ötkarikás játékokon.

Mindent elmond róluk, hogy az öt rivális közül három – Kovácshoz hasonlóan - tagjai a sportág örökös bajnokainak. Ehhez a tagsághoz „mindössze” egy olimpiai arany, vagy öt világbajnoki elsőség szükséges.

Benedek Dalma 1992-ben a KSI egyik iskolai toborzójára jelentkezett a testvérével, és hogy jó választás volt arról hét világbajnoki és hét Európa-bajnoki címe tanúskodik. Első világbajnoki győzelmét 2003-ban K-2 1000 méteren ünnepelhette, majd 2006-ban egyaránt aranyérmes volt K-1 500 és 1000 méteren az Európa-bajnokságon és a szegedi világbajnokságon is.

A 2006 óta Fábiánné Rozsnyói Katalinnal készülő kajakos 2007-ben K-4 1000 méteren 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben pedig K-4 500 méteren volt tagja a világbajnoki aranyérmet szerző női négyesnek. Legnagyobb álma az olimpiai részvétel, és persze az olimpiai aranyérem, amelyet Londonban szeretne megszerezni.

Csipes Tamara igazi sportos családba született, hiszen édesapja Csipes Ferenc olimpiai bajnok kajakozó, édesanyja Orosz Andrea válogatott úszó. A még csak 23 esztendős kajakos már utánpótlás szinten is igazi éremhalmozónak számított, de a felnőttek közé csak az elmúlt években robbant be.

Gyermekkorában úszóként kezdett sportolni. 2000-ben váltott át a kajakozásra. 2004-ben ifjúsági Európa-bajnok, 2005-ben ugyanebben a korosztályban világbajnok lett. 2009-ben indult élete első felnőtt Eb-jén, melyen két ezüstérmet nyert. Eddigi négy világbajnoki és három Eb-aranyat nyert a felnőttek között, ezek közül kettőt-kettőt tavaly a belgrádi kontinensvetélkedőn és a szegedi vb-n.

Duchev Janics Natasa a felsoroltak közül az egyetlen olimpiai bajnok. Igaz, ő háromszor is hallhatta a magyar Himnuszt az olimpiai dobogó legfelső fokáról. A háromból kétszer Kovács Katalinnal. Emellett 18-szoros világbajnoknak és 15-szörös Európa-bajnoknak mondhatja magát. 

18 esztendősen a sydneyi olimpián – még jugoszláv színekben – a negyedik helyet szerezte meg K-1 500 méteren. 2004 januárjában kapta meg a magyar állampolgárságot, és edzője Fábiánné Rozsnyói Katalin még ebben az évben egy hajóba ültette Kováccsal, ezzel a világ egyik legjobb párosát hozta létre. Az athéni olimpiai játékokon Janics egyesben és Kováccsal párosban is diadalmaskodott, majd az elkövetkező két év világversenyein minden távon a legjobbnak bizonyultak a páros hajóban. 2006-ban dupla-tripláztak, a párosok mellett az összes négyes hajóban is aranyat lapátoltak össze.

2007-ben megromlott edzőjével a kapcsolata és szakítottak egymással, de egy évvel később Kováccsal ismét olimpiai bajnokok lettek. A 2009-es és a 2010-es esztendőben sorra aratta a győzelmeket és 18-ra növelte világbajnoki aranyérmeinek számát. 2011. szeptember 2-án megszületett kislánya, Milana. A szülés után amint lehetett elkezdte az edzéseket, és a megszokott elszántságával készül a 2012-es londoni olimpiára.

Kozák Danuta még csak 25 esztendős, de már ötszörös világ és hétszeres Európa-bajnok. 1996-ban kilenc esztendősen kezdett el kajakozni a KSI-ben, és tehetsége már az első korosztályos versenyeken megmutatkozott. 2001-ben megnyerte a K-1 500 métert a Japánban rendezett ifjúsági világbajnokságon. 2004-ben - még mindig ifiként - a negyedik helyet szerezte meg 500 egyesben az olimpiai válogatón Janics Natasa, Kovács Katalin és Viski Erzsébet mögött.

2007-ben indult az első felnőtt világversenyén, s gyerekkori párjával, Szabó Gabriellával K-2 1000 méteren az Európa-bajnokságon arany-, míg a világbajnokságon bronzéremmel mutatkozott be. A 2008-as olimpián ezüstérmes lett K-4 500 méteren. 

2009-ben K-2 500 és K-4 500 méteren is világbajnok lett, ugyanebben az évben K-2 500 méteren megnyerte az Európa-bajnokságot. Egy évvel később pályafutása során először ő állhatott rajthoz K-1 500 méteren az Európa-bajnokságon, amelyen rögtön aranyérmes is lett. 2011-ben a belgrádi Európa-bajnokságon K-1 500 és K-2 200 méteren is győzött, majd a szegedi világbajnokságon K-4 500 és K-2 200 méteren lett a legjobb.

Szabó Gabriella szintén Csipes Ferenc csapatával készül. Tagja volt a pekingi olimpián ezüstérmet nyerő női kajak négyesnek. Négyszeres világbajnok, ötszörös Európa-bajnok. Valamennyi sikerét csapathajóban érte el.

A tavalyi szegedi vb előtt úgy fogalmazott a négyesről, hogy négy jó versenyzőtípus ül együtt, és remélhetőleg a döntőben mindenki rendben lesz. Végül annyira rendben volt, hogy az ő sztrókolása mellett fölényesen nyerte a számot a magyar hajó.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr554347568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása