MOL csapat Kajak Blog

Így nyert eddig két olimpiát Kovács Katalin

2012.04.12. 16:10 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Kovács Katalin idén ötödik olimpiájára készül. Amíg 1996-ban csak tartalék volt, addig négy évvel később már két ezüstéremmel (K-2 500 m, K-4 500 m) tért haza. A négyesekkel a következő két olimpián Athénban és Pekingben is „csak” ezüstérmes lett, de a görög illetve a kínai fővárosban egy-egy aranyérmet is nyert, mindkettőt Janics Natasával párosban. 

Az idei ötkarikás játékokon még nem tudni milyen számban indul, mi mindenesetre most a két olimpiai bajnoki címét elevenítjük fel. 

Athénban a pálya közepéről, az 5-ös rajthelyről indulhattak, míg rögtön mellettük a nagy rivális német Birgit Fischer, Caroline Leonhardt kettős indult. Janics ekkor már olimpiai bajnokként ült a hajóban, hiszen alig pár órával korábban ugyanezen a pályán megnyerte az 500 méteres egyest.

A rajtot remekül kapta el a magyar hajó, ennek ellenére pár méter megtétele után a német és a spanyol hajó is a mieink előtt volt. Ez azonban nem tartott sokáig, hiszen 250 méternél a spanyolok teljesen lemaradtak, érkeztek helyettük azonban a lengyelek, így ez a három alaposan elhúzott a mezőnytől.

A németek álltak az élen, Kovácsék mindössze 23 századdal lemaradva következtek. A magyar hajó azonban olyan iramot kezdett el diktálni, hogy 300 méternél már háromnegyed hajó volt az előnyük. A következő 100 méter után ez már egy teljes hajónyi volt, és ezt az előnyt sikerült is megőrizni. A befutó után pedig még egy „tiszteletkörre” is volt erejük, így köszönve meg a több ezernyi magyar szurkoló buzdítását.

Kovács a célba érkezés után elmondta, mindkettejükben hatalmas elszántság volt. De amíg Janicsot feldobta az egyesben aratott győzelem, addig őt éppen az hajtotta, hogy a négyesben elszenvedett vereség miatt megmutathassa, igenis meglehet verni őket.

Négy évvel később Pekingben az utolsó kajak-kenu szám volt az övék.

Az egyesben nagy meglepetésre csak negyedikként végzett Kovácsnak szűk egy órája volt az egyes után, hogy "áthangoljon" a párosra. A duó tagjai azonban már rutinosnak számítottak ebben, bár négy éve, Athénban fordított volt a szereposztás, akkor Janics érkezett az egyesből a párosba.

A németek a rajt után szinte azonnal az élre álltak, de a magyar hajó 50 méter után már vezetett. Féltávnál – csak úgy, mint Athénban - magyar, lengyel, német volt a sorrend. A folytatásban sem tudott senki veszélyt jelenteni rájuk, így magabiztosan, mintegy fél hajóhossznyival verték a mezőnyt és lettek ismét olimpiai bajnokok, megszerezve a magyar küldöttség második aranyérmét.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr614387741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása