MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta nem foglalkozik az elvárásokkal

2012.06.09. 10:10 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A női kajakosok közül május végéig Kozák Danuta az egyetlen, aki biztos olimpiai résztvevőnek számít. A Honvéd 25 esztendős klasszisa előbb megnyerte a szegedi válogatót, majd a második válogatónak számító duisburgi Világkupán is a legjobbnak bizonyult. Ezzel egyértelmű lett, hogy ő képviseli hazánkat a londoni ötkarikás játékokon a női kajakosok legrangosabb számában, 500 méteren.

A sportnapilap ennek kapcsán szavazást tartott arról, milyen esélyei lesznek az ötszörös világbajnoknak az angol fővárosban. A szavazók 67 százaléka arra voksolt, hogy Danuta a döntő után a dobogó tetejéről hallgathatja a himnuszt, azaz olimpiai bajnok lesz.

A játékban résztvevők közel negyede (23 százaléka) úgy véli, ha nem is nyer, de a dobogón végez. Mindössze hat százalék mondta azt, hogy sansztalan, mert nincs meg a rutinja, míg négy százalékot hidegen hagy az elmúlt évek egyik legeredményesebb sportága.

„Megpróbálok nem foglalkozni az ilyesfajta elvárásokkal, mert ha sokat gondolkozom rajta, biztos túlizgulnám az egészet. Szerencsére az élet más területein se voltam soha izgulós, és mindig megugrottam a lécet, legyen szó iskolai vizsgáról vagy világbajnoki döntőről” – mondta Danuta az elvárásokról.

Túlzottan nincs is miért izgulnia, hiszen a Maty-éren tartott válogatón magabiztosan utasította maga mögé a hazai elitet, és sokak szerint a résztvevők miatt ez a verseny erősebb mezőnyt vonultat fel, mint az olimpiai döntő. Danuta éppen ezért nem is nagyon olvas ilyen közvélemény kutatásokat a nagy versenyek előtt, hiszen elsősorban a saját maga által kitűzött céloknak akar megfelelni.

Annak ellenére, hogy olimpiai ezüstérmes és ötszörös vb-első, nem szeret sokat szerepelni, ennek köszönhetően az utcán se szólítják le egy-egy autogrammért. Volt már rá példa, hogy észrevette, felismerték, de még senki nem ment oda hozzá egy közös fotóért.

A felkészülés jelenlegi szakaszában hosszabb távokat megy, hiszen a válogatóra történő felkészülés alatt – amikor a rövidebb távokra helyezték a hangsúlyt – saját bevallása szerint is veszített az erőnlétéből.

A júniusi zágrábi Európa-bajnokságra edzésből megyek, nem nagyon „hegyezünk rá”, elsősorban az a cél, hogy lássuk, a vetélytársak hol tartanak a felkészülésben. Az Eb-n elsősorban a négyes a fontos, hogy ott menjünk jó pályát” – mondta Danuta, aki úgy véli az Eb-n szereplő négyes lehet majd az olimpiai csapathajó is.

Ennek összetétele azonban még kérdéses, de az MKKSZ hétfői sajtótájékoztatóján Storcz Botond szövetségi kapitány is úgy fogalmazott,  "A június 22-24-én sorra kerülő Eb-n reményei szerint már javarészt azok az egységek képviselik majd a magyar színeket, amelyek az olimpián is.

„A jövő hétvégi válogatót követően pedig kilencvenöt százalékban kialakul majd a csapat gerince, a végleges nevezést a zágrábi Európa-bajnokság után, július 5-ig kell leadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A hölgyeknél pedig a két egyes- és két párosválogató eredményei alapján hirdetem majd ki a csapatot” – mondta a korábbi háromszoros olimpiai bajnok Storcz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr444574563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása