MOL csapat Kajak Blog

Kevés magyar is nyerhet sok aranyat Londonban

2012.07.12. 15:58 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kovács_janics.jpgAlig több mint két hét van hátra a londoni olimpia kezdetéig. Az elmúlt években szinte valamennyi sportoló célja az olimpiai kvalifikáció megszerzése volt, de ez nem mindenkinek sikerült. A Londonba utazó 159 fős csapat az 1956-os melbourne-i játékok óta a legkisebb létszámú magyar olimpiai sportolói küldöttség.

A legtöbben, 263-an 1980-ban, Moszkvában (a „csonka olimpián”) képviselték a magyar színeket, míg a legkevesebben, mindössze négyen az 1904-es St. Louis-i játékokon voltak. A II. világháború óta ugyanakkor csak az 1948-as londoni (128), illetve a melbourne-i (111) olimpián volt a mostaninál szerényebb létszámú a küldöttség.

A legutóbbi, pekingi játékokon 171 fő indult magyar részről, 2004-ben, Athénban 209, a 2000-es sydneyi eseményen pedig 178 sportoló.

A létszám ellenére PwC pénzügyi tanácsadócég előrejelzése alapján Magyarországtól némileg jobb szereplés várható Londonban, mint a legutóbbi, pekingi olimpián. A PwC szerint 11 éremmel a 20. legeredményesebb nemzet lehetünk.

Az iroda által készített nemzetközi felmérés Magyarországnak a huszadik hely megszerzését és tizenegy olimpiai érem elnyerését jósolja. A PwC a 2004-es athéni olimpia előtt pontosan jelezte előre a magyar érmek várható számát (17 érem), a 2008-as pekingi játékok esetében azonban túlbecsülte azt (17 érmet jósolt, amiből végül „csak” 10 lett).

Az elmúlt időben végzett felmérések alapján a legtöbben a tornász Berki Krisztiánt, a kalapácsvető Pars Krisztiánt és az úszó Gyurta Dánielt, valamint a kenus Vajda Attila mellett a női kajakosokat jelölik meg esélyesként. Sokan úgy vélik, akár valamennyi női számot megnyerhetik a magyar versenyzők.

Baráth Etele a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke szerint kielégítő és nagyon szép eredmény volna, ha a magyar kajakosok és kenusok tudnák tartani a pekingi szintet, és két olimpiai győzelmet, valamint további egy-két dobogós helyezést érnének el a londoni ötkarikás játékokon. A szakember szerint a visszafogott várakozás oka, hogy a sportágban robbanásszerű a fejlődés. Ezért örülne, ha két aranyunk lenne, az egyet már gyenge szereplésnek tartaná.

Az elnök és a közvélemény elvárásaiért Kovás Katalin teheti a legtöbbet, aki két számban, kettesben és négyesben áll rajthoz. A harmincegyszeres világbajnoknak ez lesz az ötödik olimpiája, és nem véletlenül tartják mindkét számban esélyesnek.

A párosok versenyében Douchev-Janics Natasával kétszeres címvédőként állnak rajthoz, és nemzetközi versenyen még soha nem kaptak ki, míg a négyessel az elmúlt három évben valamennyi világbajnokságon elsők lettek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr124648222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása