MOL csapat Kajak Blog

Kovács Katalinék évtizedes átkot törnének meg a négyessel

2012.07.19. 11:00 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kovácskozákpáros.jpegKovács Katalin javában készül a londoni olimpiára, hogy megszerezze pályafutása harmadik – és talán – negyedik aranyérmét. A népszerű kajakosnak ez lesz az ötödik olimpiája, igaz 1996-ban még csak tartalék volt.

Azóta azonban minden egyes olimpiáról éremmel, érmekkel tért haza. Amíg 2000-ben „csak” két ezüstöt szerzett (K-2 500 m, K-4 500 m), addig Athénban és Pekingben egy-egy arany és ezüstérem került a nyakába. Mindkét aranyát Janics Natasával alkotta párosban nyerte.

Ez azt is jelenti, hogy eddig a négyesben mindig ezüstérem jutott neki, és mindig a németek győzték le a magyar hajót. A női kajak négyesek 500 méteres versenye egyébként 1984 óta szerepel az olimpia programjában, ami azt jelenti, hogy eddig hétszer avattak bajnokot.

A hét aranyéremből a németek négyet gyűjtöttek be, míg a magyar, román és NDK-s hajó egy-egy aranyat tudhat magáénak. Magyarország első érmét 1988-ban szerezte ebben a számban, az első, és eddigi egyetlen magyar aranyéremre 1992-ig kellett várni.

Ez azt jelenti, hogy éppen húsz éve nyertük eddigi egyetlen aranyunkat ebben a számban, akkor a Dónusz Éva, Kőbán Rita, Czigány Kinga és Mészáros Erika összeállítású hajó lett első. Azóta hiába számított esélyesebbnek a magyar egység, hiába nyert egyéniben vagy párosban aranyat, a négyesek versenye után csak a gratuláció maradt a németek felé.

Kovács Katalin az elmúlt három olimpián volt tagja a négyesnek, és hiába mentek szinte mindig tökéletes pályát, valamiért nem sikerült legyőzni az ősi riválist. Pedig sokszor közel álltak hozzá.

Sydneyben mindössze 41 századmásodperc volt a különbség, míg négy évvel később Athénban, 194 ezreddel, majd legutóbb Pekingben már „nagyobb különbséggel”, 740 ezreddel nyertek a németek. Ez centiméterekre „lebontva azt jelenti, hogy egyik esetben sem nyertek 10 centiméternél nagyobb különbséggel.

A 31-szeres világbajnok Sydneyben Kőbán Ritával, Szabó Szilviával és Viski Erzsébettel alkotta az ezüstérmes négyest, míg négy évvel később Kovács, Szabó és Viski maradt, csak Kőbán helyett Bóta Kinga került, de így is ezüstérem lett a vége.

Négy éve Pekingben Kovács mellett Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Janics Natasa ült a hajóban, de a döntő ismét a németek sikerét hozta. Kovács Londonban Kozák Danutával, Szabó Gabriellával és Fazekas Krisztinával igyekszik majd véget vetni a német hegemóniának.

A csapatot felkészítő Csipes Ferenc szerint jó lesz a négyes és jó eséllyel utazhat ki az angol fővárosba. Ez még annak ellenére is igaz, hogy a németek mellett a fehéroroszokkal is számolni kell, akik kizárólag a négyesre koncentrálnak.

A korábbi olimpiai bajnok szerint a magyar egység számára önbizalom növelő lehet, hogy az elmúlt három világbajnokságon nyerni tudott, és a júniusi zágrábi Eb-n mindössze két edzéssel a háta mögött is szinte végig versenyben volt a végső sikerért.

Bízunk benne, - ha nem is akkora fölénnyel, mint tavaly Szegeden – de Londonban is a magyar hajó ér be elsőként, és változtasson az olimpiai döntőkben 16 éve kialakult „megszokott” sorrenden. Hogy Kovács Katalin megnyerje következő aranyérmét. . .

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr694665019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása