MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta: Egy magyar válogató sosem sima

2014.02.09. 15:55 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozak_valogato_2013.jpgKozák Danuta jelenleg a téli alapozás kellős közepén jár. A kétszeres olimpiai bajnok kajakos január eleje óta futja a kilométereket, rója a hosszokat az uszodában és emeli a súlyokat. Hajóba talán márciusban ülhet, amikor a portugáliai edzőtáborban folytatja a felkészülést az idei szezonra.

Talán sokan nincsenek is tisztában vele, mennyi munkát, mekkora energiát igényel egy ilyen alapozás. Vajon a felkészülés során egy "átlagos" napon számokra bontva, körülbelül mennyit fut, úszik, emel? "Érdekes kérdés, átlagot még nem számoltam soha. De ha jobban belegondolok, átlag 6-8 kilométert futok, az úszás 3000 méter körül van, kondiban 20-30.000 kilogramm amit megmozgatok.

Immár egy éve váltott egyesületet, a tavalyi eredményei (három világbajnoki cím) azt igazolják bejött a döntése. Azonban felmerülhet a kérdés, volt esetleg korábban olyan, ami miatt akadt benne egy szemernyi kétség is, hogy jól döntött?

"Kétségeim mindig vannak, mindig voltak és mindig is lesznek. Én egy ilyen típus vagyok. De nem ettől volt nehéz a tavalyi év, hanem mert sok ellendrukker, ellenérdekelt volt. Lelkileg nehéz volt elviselni, hogy némelyek a vesztemet akarják, csak azért mert nem úgy ugrálok, ahogy ők szeretnék. Számomra a tavalyi év tanulsága, hogy csak addig kell kajakoznom, amíg jól tudom érezni magam ebben a közegben" - mondta az immár nyolcszoros világbajnok.

De az idei szezonban mit csinál másképp a felkészülés alatt, mint tavaly ilyenkor? "Tavaly az edzőm unszolására és irányításával elkezdtünk egy újítási folyamatot, aminek lényege, hogy megpróbáljuk tágítani a kajak-kenuban egyébként eléggé beszűkült mozgásteret. Ennek egyik folyománya, hogy idén közösen részt vettünk az R-med Akadémia 3 edzőképzésén is, így szakszerűen és hatékonyan fogunk tudni olyan máshol már jól bevált és bizonyított eszközöket használni, mint például a TRX.

Az elmúlt években többször lehetett hallani, olvasni, hogy a hazai válogatók felérnek egy-egy világbajnoki döntővel. Az idei szezonban három klasszissal biztos nem kell számolnia Danutának, mivel Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina babát vár, míg Duchev-Janics Natasa gerincműtéten esett át. Ennek ellenére Danuta úgy véli, nem lefutott az idei selejtező.

"Egy magyar válogató sosem sima. A fiatalok egyre erősebbek és rutinosabbak lesznek. Vad Ninettával tavaly már világbajnokságot, Kárász Annával pedig Európa-bajnokságot nyert a női négyes. Ennek ellenére a csapathajók összeállításakor biztos, hogy megérezzük, ha három nagy név hiányzik majd" - mondta Kozák, aki az elmúlt két évben verhetetlennek bizonyult a hazai válogatókon.

Talán ennek is köszönhető, hogy Danutát kérték fel az egyik táplálék kiegészítő multivitamin reklámarcának. De vajon hogy tetszenek neki az őt ábrázoló óriásplakátok? "Fura magamat viszontlátni nagyban, hiszen ez az első órásplakát amin szerepelek, de szerintem jól sikerültek" - mondta a tőle megszokott szerénységgel.

Hamarosan edzőtáborba megy, de természetes, hogy a három hét alatt szükség van olyan dolgokra is, amik nem csak a kajakozásról szólnak. "Könyvek és sorozatok nélkül nem indulok el edzőtáborba, hiszen amikor nincsenek edzések, ezekkel tudok a legkönnyebben kikapcsolódni, feltöltődni. De viszek még angol könyvet, és ha befér valami kártyajátékot is.

Emellett leggyakrabban városnézéssel egybekötött shoppingolással üti el kevés szabadidejét, de bevallotta, az edzőtáborok közepétől egy pihenőnapot inkább tölt a négy fal között, hiszen így könnyebb regenerálódnia a következő napokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr345805882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása