MOL csapat Kajak Blog

Kovács Katalint nem csak a sportágában ismerik el

2013.10.06. 14:25 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kép 006.jpgKovács Katalinról szinte mindenki tudja, hogy háromszoros olimpiai bajnok, 31.szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok. Arról azonban kevés szó esik, hogy sportsikerei mellett milyen egyéb kitüntetéseket tud felmutatni, természetesen a kajakozásban elért remek teljesítményének köszönhetően.

Szinte eltörpül a többi elismerése mellett, hogy tízszer választották meg itthon a női szakágon belül. (1999 és 2009 között csak 2004-ben lett más a legjobb.) Az év magyar kajakozójának, kétszer lett az Év sportolója (2002, 2003), és utóbbi elismerésekor nem csak a hazai újságírók de a Nemzeti Sportszövetség szavazásán is első lett.

Az egyéni elismerések mellett a Janics Natasával alkotott kajak kettesüket háromszor választották meg az Év csapatának (2005, 2006, 2010). Érdekesség, hogy 2004-ben és 2008-ban az olimpiai bajnoki aranyérem is kevés volt ennek a címnek az elnyeréséhez, mindkétszer a szintén olimpiai elsőségig jutó férfi vízilabda-válogatott lett a befutó.

A sportági elismerések mellett számos civil díjjal is büszkélkedhet, hiszen 2004-ben megkapta a Budapestért díjat, míg 2012-ben a Papp László Budapest Sportdíj elismeréssel gazdagodott. Talán meglepő, de csak 2005 óta a Magyar Kajak-kenu Szövetség örökös bajnoka, egy évvel később pedig Príma díjas lett.

Olimpiai győzelmeinek évében természetesen állami kitüntetésekkel is elismerték hihetetlen teljesítményét. 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át. Négy évvel később, athéni győzelmekor pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje címet adományozták neki.

A hivatalos megfogalmazás szerint az Érdemrendet nagyra becsüli a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható.

Tavaly – harmadik olimpiai elsősége megszerzésekor – pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal címet kapta meg. Az Érdemrend fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik, akár a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén - Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében - példamutató tevékenységet folytattak.

Egyelőre tehát ennyi Kovács Katalin kitüntetéseinek száma, de ismerve a sportágához való hozzáállását, ez csak egy átmeneti állapot, amely nem tart már sokáig. . .

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr145553769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása