MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta már 11 évesen olimpiai bajnok akart lenni

2013.11.03. 17:50 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozak_valogato_2013.jpgKozák Danuta elkezdte a felkészülést a következő szezonra, ami esetében az év mostani szakaszában, elsősorban erőnléti edzéseket jelent. Szüksége is lesz az erőre, hiszen meglehetősen sűrű lesz a 2014-es idény a világ legjobb kajakosai és kenusai számára. Július 11. és 13. között Brandenburgban rendezik meg a felnőtt gyorsasági Európa-bajnokságot, és mindössze négy hét eltéréssel, augusztus 6. és 10. között a moszkvai világbajnokságot.

Ez azonban valószínűleg nem befolyásolja a mostani felkészülést, hiszen Danuta az elmúlt időszakban többször is bizonyította, hogy egy éven belül többször is képes csúcsformába kerülni.

A hazai fölényesen megnyert válogatók mellett, többek között neki is jelentős szerepe volt abban, hogy a magyar küldöttség tizenhét éremmel zárta a duisburgi kajak-kenu világbajnokságot: hét arany, öt ezüst, öt bronz került a kalapba, ezzel a második helyen végzett az éremtáblán a németek (8–6–2) mögött.

A kétszeres olimpiai bajnok kajakos ehhez három aranyéremmel járult hozzá. Megnyerte a női egyest 500 méteren, majd a négyesben is diadalmaskodott, és tagja volt a szintén vb-elsőségig jutó váltónak is.

Danuta így korábbi öt vb-győzelméhez további hármat tehetett hozzá, és még mindig csak 26 esztendős. De vajon mikor lehetett tudni, hogy nem egy egyszerű kajakosról van szó? Vajon számára mikor volt az a pillanat, amikor már az olimpiai arany lebegett a szeme előtt?

„Eddig váltig állítottam, hogy csak 2008 körül kezdtem először erről álmodozni, de a napokban a kezembe került egy régi papír, amelyen az egyik gyerekkori edzőm vezette az eredményeket. Volt rajta egy kis „közvélemény-kutatás” is, hogy kinek mi a legfőbb vágya. Azt írtam oda, hogy olimpiai bajnok akarok lenni. 11 éves voltam akkoriban, és én is rendesen meglepődtem, hogy már ilyen fiatalon ez volt a célom” – mondta Danuta az azóta megvalósult gyerekkori álmáról.

Szerencsére nem sokat kellett várni arra, hogy kiderüljön, mekkora tehetség lakozik benne, hiszen 2003-ban az ifjúsági világbajnokságon két aranyérmet nyert, majd a következő évben, egyesben és párosban is ifjúsági Európa-bajnok lett. Azóta amit csinál, az pedig a magyar kajakozás sikertörténete. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr75612929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása