MOL csapat Kajak Blog

Idén is Szeged lesz a kajak-kenu „fővárosa”

2011.01.13. 14:02 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A szegedi kajak-kenu pálya nem csak a magyar versenyzők kedvence, szinte mindenki örömmel jön ide. Kérdés, hogy az idei olimpiai kvalifikációt is jelentő világbajnokság után, ki gondol rá vissza jó szívvel.

Idén Szegeden rendezik a kajak-kenu világbajnokságot, és a vb értékét növeli, hogy a magyarországi rendezvény egyben kvalifikációs verseny is a 2012-es londoni világbajnokságra. Az augusztus 17. és 21. között megrendezendő versenyen előreláthatólag 90 ország 2000 versenyzője száll harcba az érmekért.

A szegedi pályáról mindent elmond, hogy a nemzetközi élmezőny több tagja is dicsérte már. A létesítmény kiváló adottságokkal rendelkezik, a pálya pedig tökéletes. Nem csak fekvése, hanem az itteni versenyek hangulata miatt is. De mit is tudunk a pályáról?

Szegedtől nyugatra található Maty-éri vízügyi létesítmény, ami tulajdonképpen egy többcélú mesterséges tó. A vizét a Tiszából kapja, illetve délkeleti irányban a Tisza holtágain keresztül szintén a Tiszába vezethető el a felesleges víz. A vízszintet zsilipek és szivattyúk segítségével lehet szabályozni.

A kajak-kenu és evezős pálya kialakítása 1979 és 1981 között történt. 1981-ben az első pályaavató nemzetközi evezős versenyen 600-an indultak. A pályán 1998-ban rendeztek először felnőtt síkvizi kajak-kenu világbajnokságot. 2006-ban szintén itt rendezték a vb-t, előtte négy évvel, 2002-ben pedig a kontinensbajnokság helyszíne volt Szeged.

A hivatalos nevén Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központot 2009-ben 350 millió forintból felújították, ez pedig utóbbi idők legnagyobb sport célú állami beruházása volt. Ennek keretében hatról nyolcra bővítették az evezős pályákat, és a bójatartó kötélzet cseréje mellett a pálya mindkét oldalán teljes hosszban elkészült a partfalvédelem. Beszereztek egy új, nyolcállásos indítómólót az evezősök számára és bővítették a televíziós állásokat is.

A 76 hektáron elterülő létesítményen maga a pálya egyébként 2250 méter hosszú, 120 méter széles, a víz mélysége pedig 2,5-3 méter. A Központ egyébként a hazai és nemzetközi versenyek mellett edzőtáborok lebonyolításához kiválóan alkalmas.

Az evezős és kajak-kenu pálya lelátóval, 4 szintes, összesen 600 m2 területű céltoronnyal, minden szociális létesítménnyel – büfék, VIP helyiségek, sajtóközpont, orvosi és dopping helyek - el van látva, de található rajta étteremmel és szaunával ellátott motel, valamint hajótároló is, ami akár 1000 fős fogadás helyszíne is lehet.

Legjelentősebb események:
1989 Ifjúsági Evezős VB
1991 Édesvizi Horgász VB
1998 Síkvízi Felnőtt Kajak-Kenu VB
2002 Síkvízi Felnőtt Kajak-Kenu EB
2005 Síkvizi Ifjúsági Kajak-Kenu VB
2005 Európai Masters Kajak-Kenu Bajnokság
2006 Síkvízi Felnőtt Kajak-Kenu VB
  

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr792581124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása