MOL csapat Kajak Blog

31 világbajnoki cím története

2011.08.26. 16:06 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A szegedi MOL kajak-kenu világbajnokságon Kovács Katalin megszerezte 30. és 31. világbajnoki címét. A népszerű kajakos a női négyes tagjaként az 500 méteres, és Kozák Danutával a 200 méteres döntő után hallgathatta a dobogó tetejéről a Himnuszt.

Kovács vb-címhalmozása 1998-ban kezdődött, akkor a szintén szegedi világbajnokságon a Dékány Kinga-Kovács Katalin-Viski Erzsébet-Kőbán Rita négyes tagjaként szerezte első vb-címét.

Egy évvel később Milánóban a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Kőbán Rita négyes az 500-as és a 200-as számot is megnyerte, úgy hogy az 500 méteres döntőkben hét év után taszította le a trónról a németeket.  

A 2001-es poznani vb-n a magyar nők négy aranyat és három bronzérmet szereztek, ezekből Kovács 2 aranyban (K-4 500 és 200 méter) és egy bronzban vállalt szerepet. Egy évvel később a 200-as távon nem volt a csapat tagja, így „csak három aranyat tudott összelapátolni. Egyesben 500-on és 1000 méteren se volt gyorsabb nála, míg az 500 méteres négyes versenyben Szabó Szilviával, Bóta Kingával és Viski Erzsébettel lettek aranyérmesek.

2003-ban az egyesül államokbeli Gainesvilleben rendezték a vb-t, ahonnan Kovács négy aranyéremmel tért haza. A két egyes mellett, az egy évvel korábbi összetételben a négyesekben is a legjobbaknak bizonyultak. A 2004-es zágrábi vb-n a Janics Natasával alkotott párjuk a torna legeredményesebb egysége volt, hiszen három számban indultak (200m, 500m, 1000m) és három aranyérmet nyertek.

2006-ban „hazatért” a világbajnokság Szegedre, és az akkor már olimpiai bajnok Kovács ezt hat aranyéremmel ünnepelte. (Nem mellékesen a kilenc női szám közül valamennyiben magyar aranyérem született.) Kovács ezek közül csak az egyesekben nem vállalt szerepet, de a Janiccsal alkotott párosa illetve a négyesek egyaránt elsők lettek.

Egy évvel később Duisburgban a négyesekkel „csak” két ezüst jött össze, de egyesben az egy kilométeres illetve az 500 méteres távon is a leggyorsabbnak bizonyult. A 2009-es Dartmouthban rendezett tornán ismét a legjobb lett a két hosszabb egyes távon, míg párosban Janiccsal a 200-as párost, Kozák Danutával és Benedek Dalmával kiegészülve pedig az 500 méteres négyest nyerték meg.

A tavalyi poznani vb-n az egyesben ezüstöt szerzett, de Janiccasal 200-on ismét verhetetlennek bizonyult, míg Benedekkel és Csipes Tamarával kiegészülve a négyesek 500 méteres távját is megnyerték.

Ezek után jött a hétvégén véget ért szegedi világbajnokság, ahol pedig megszületett a 30. és a 31. aranyérem. Ebben Kovács toronymagasan világcsúcstartó, de nem szabad elfelejteni, hogy emellett még két olimpiai elsősége és 26 Európa-bajnoki címe is van. Nem véletlenül kiabálták neki a vasárnapi eredményhirdetésen, hogy Kajakkirálynő.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr383181440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása