MOL csapat Kajak Blog

Kovács Katalin teljes erőből készül ötödik olimpiájára is

2011.11.22. 12:44 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Kovács Katalin kisebb sérülése, és Portugáliában tett szakmai kirándulása után teljes erejével vetette magát a munkába. Célja egyértelmű, ott lenni és minél jobban szerepelni a londoni olimpián. 

A kétszeres olimpiai bajnok kajakosnak van már gyakorlata az ilyen jellegű felkészülésekben, hiszen élete ötödik olimpiájára készül. 1996-ban úgy vitték ki Atlantába tartalékként, hogy előtte még érmet sem nyert jelentősebb felnőtt világversenyen. Élete első olimpiáján így csak „turista” volt, nem indult a versenyeken. 

Négy évvel később már számos világ-, és Európa-bajnoki cím tulajdonosaként alapembernek számított. Ezek után kisebb csalódásként élte meg, hogy „csak” két ezüstérmet szerzett. A kajak kettesek küzdelmeiben Szabó Szilviával, míg a négyeseknél Szabó mellett Viski Erzsébettel és Kőbán Ritával kiegészülve lettek ezüstérmesek a Birgit Fischer vezérelte németek mögött. 

(A négyes döntő után a sportág akkori meghatározó alakjának számító Kőbán azzal vádolta három fiatalabb társát, hogy azok nem hajtottak teljes erőből, hogy neki ne legyen meg a második olimpiai aranyérme.) 

Kovács az elkövetkezendő években sikert sikerre halmozott, az athéni olimpia előtt így őt is váratlanul érte, hogy az év elején magyar állampolgárságot szerző Janics Natasa óriási csatában elhódította az olimpiai egyes indulás jogát. 

Profizmusát azonban jól jelzi, hogy elfogadta akkori edzője Fábiánné Rozsnyói Katalin döntését, aki Janiccsal egy hajóba ültette őket. (Ezzel a döntéssel valószínűleg létrehozta minden idők legerősebb női kajakpárosát.) 

Az olimpián ennek megfelelően nem is volt ellenfelük és magabiztos versenyzéssel legyőzték az örök riválisnak számító Birgit Fischer, Carolin Leonhardt német párost. Négyesben pedig Szabóval, Viski Erzsébettel és Bóta Kingával újabb ezüstérmet szerzett. 

Janiccsal összeállított kettősük sikerét bizonyítja, hogy az olimpia utáni két év világversenyein minden távon a legjobbnak bizonyultak a párosok versenyében. Nem mellékesen 2006-ban az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon a párosok mellett az összes négyes hajóban is aranyérmesek lettek. 

A kétezres évek egyértelműen Kovács sikereitől voltak hangosak, ennek megfelelően a pekingi játékokon valamennyi számban rajthoz állhatott. Az egyes ugyan nem úgy sikerült ahogy tervezte (negyedik lett), de sportemberi nagyságát bizonyítja, hogy hamar túltette magát rajta és párosban Janiccsal ismét nem talált legyőzőre. 

Négyesben – Szabóval, Janiccsal és Kozák Danutával azonban ismét az ezüstérem jutott a németek mögött. Idén remekelt az Eb-n és a szegedi MOL kajak-kenu világbajnokságon megszerezte harmincegyedik világbajnoki aranyérmét is. 

Ennek ellenére nem ül a babérjain, hanem hatalmas energiával készül a jövő nyári tornára, melyen megszerezheti harmadik, vagy akár negyedik olimpiai aranyát is. 

Kovács Katalin olimpiai eredményei:

2000. Sydney K-2 500 m 2.          

2000. Sydney K-4 500 m 2.

2004. Athén K-2 500 m 1.

2004. Athén K-4 500 m 2.

2008. Peking K-2 500 m 1.

2008. Peking K-4 500 m 2.           

2008. Peking K-1 500 m 4.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr353403243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása