MOL csapat Kajak Blog

Kovács Katalin Törökországban ünnepelte különleges születésnapját

2012.03.02. 16:23 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Kovács Katalin jelenleg Törökországban edzőtáborozik, így a tavalyi évhez hasonlóan, idén is Antalyában köszönthették őt csapattársai születésnapja alkalmából. A kétszeres olimpiai bajnok kajakos számára az idei különleges születésnap volt, hiszen végre pont azon a napon ünnepelhette, amikor született, és nem előtte vagy utána. 

Ez másoknál természetes, de a 31-szeres világbajnok szökőévben, február 29-én látta meg a napvilágot, így csak négyévente ünnepelheti a napján születése évfordulóját. Ezzel azonban „nincs egyedül”, hiszen az Egyesült Államokban 200 ezerre, világszerte pedig 5 millióra tehető a február 29-én születettek száma. 

A furcsa születésnap miatti összetartozás ékes bizonyítéka, hogy egy amerikai nő és férfi kezdeményezésére 1997-ben alakult világhálós klubot hozott létre a február 29-i szülöttek számára, melynek taglétszáma napjainkra 9 ezer fölé emelkedett.

Kovácsot soha nem zavarta ez az érdekes dátum, sőt néha még örült is neki, mert így volt, aki február 28-án, míg mások március 1-én is felköszöntötték. Annak ellenére, hogy szeret társaságban lenni, nem szeret a középpontban állni és néha zavarja, ha túl sokat foglalkoznak vele. 

A szökőéves rendszert amúgy még Julius Ceasar vezette be, hogy ne csússzanak el idővel teljesen az évszakok, mivel a Föld nem 365 nap, hanem pár órával hosszabb idő alatt kerüli meg a Napot. Bár 2012 szökőév, a szökőnap nem február 29, hanem február 24, mégis február 29-éből találunk csak négyévente egy darabot a naptárban. Úgy tartják, a szerencse kegyeltjei azok, akik egy-egy ilyen különleges napon látták meg a napvilágot.  

Ugyanakkor az adminisztrációs kalamajkák elkerülése végett számos kismama a szülőszobán eleve arra kéri a kórházi személyzetet, hogy dátumozzák gyermekét egy nappal korábbira vagy későbbire. 

Érdekesség, hogy több jelentős dolog mellett, mindig a szökőévben van az amerikai elnökválasztás, és szökőévekben rendezik nyári olimpiai játékokat is. Azt az olimpiát, amely az ötödik lesz a népszerű kajakos számára, és amelyre saját bevallása szerint minden eddiginél elszántabban készül.  

Tavaly őszi kézsérülése után sokáig csak erőnléti munkát tudott végezni, így roppant örült a törökországi táborozásnak, ahol végre ismét evezhet. Ugyanakkor tudja jól, hogy eredményei miatt nincs bérelt helye egyik hajóban sem és a májusi válogatón neki is ugyanúgy meg kell küzdenie a helyéért, mint az összes többi versenyzőnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr784284048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása