MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta szerint bármilyen összeállításban erős lesz a kajak négyes

2012.04.14. 16:25 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Kozák Danuta utolsó hetét tölti Törökországban, ahol kétszer háromhetes edzőtáboron vett részt. Az ötszörös világbajnok kajakos idei első komolyabb megmérettetése a május 18-ai szegedi válogató lesz. Ezen egyesben kell bizonyítani a minden indulónak, majd az eredmények kiértékelése után állítják össze a páros illetve a négyes hajót.

„Minimális a különbség köztünk, biztos vagyok benne, hogy kicsi, apró dolgok fognak dönteni a válogatón. Tavaly sokat tettem az egyesért, de biztos vagyok benne, idén ezt felül kell múlni. Remélem sikerülni fog” – mondta Kozák, akit tavaly év végén választottak a sportág örökös bajnokává.

A csinos kajakos tisztában van vele, hogy a hazai mezőnyből hatan is pályáznak az egyes indulás jogára, és ugyancsak ebből a hat versenyzőből – Kozák mellett Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma, Szabó Gabriella és Csipes Tamara - kell majd összeállítani a négyes hajót is.

A női kajaknégyes, amely az elmúlt évtizedekben szinte valamennyi olimpiára aranyesélyesként utazott ki, 1992 óta – azaz 20 éve – nem nyert aranyérmet.

„Úgy érzem most állunk a legközelebb hozzá, holott az elmúlt olimpiákon is nagyon erős volt a csapat összetétele. Jelenleg hat emberből lehet összeállítani a négyest, de bármilyen összeállításban erősek leszünk” – mondta kozák, aki tavaly az Európa-bajnokságon és a szegedi világbajnokságon is remekül teljesített.

Ugyanakkor tisztában van vele, hogy nem mindig a legjobb négy adja ki a legjobb négyest. Mint mondta, minden rezdülésnek jelentősége van, hogy minden együtt mozogjon a hajóban.

Tisztában van vele, hogy a legfontosabb, a táv közben mindenki csak a pályára koncentráljon és semmi külső körülmény ne zavarjon meg senkit

A törökországi edzőtáborozáson napi két edzésük volt, melyek többnyire hosszabb evezésekből álltak, hiszen most elsősorban a mennyiség számít, amikor az erőnlétet kell megalapozni. Danuta azonban jobban szereti a versenyek előtti gyakorlásokat, amikor rövidebb távokat kell menni, de sokkal fontosabb, hogy azokat minél gyorsabban.

Úgy véli, az idei olimpián a magyar együttes jobban szerepel, min t tette azt négy éve Pekingben. (Akkor három aranyérmet nyert a magyar delegáció, a Kovács-Janics páros mellett a kenus Vajda Attila és a vízilabda csapat lett olimpiai bajnok.)

„Megpróbálunk az elvárásoknak megfelelni, ugyanakkor nem figyelni rá. Nekünk nem az elvárásoknak kell megfelelni, hanem saját magunknak. Ha elérjük, amit mi kitűztünk célként magunk elé, akkor nagy gond nem lehet” – mondta Kozák.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr74396022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása