MOL csapat Kajak Blog

Csak rendkívüli esetben lehet triplázni az olimpián

2012.05.06. 10:55 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A legizgalmasabb részéhez érkezett a kajak-kenu válogatott olimpiai felkészülése, hiszen a hétvégén, Szegeden rendezik az első olyan válogatóverseny, amelyiken már a londoni olimpiai csapatba kerülés a tét.

Már ősszel, a felkészülés legelején elfogadta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége az olimpiai válogatási elveket. Storcz Botond szerint a válogatási rendszer igyekszik minden felmerülő kérdésre egzakt választ adni, de az élet még így is hozhat izgalmas döntési helyzeteket.

Mi most azonban csak a női szakággal foglalkozunk, ahol a szakemberek és a szurkolók szerint is sokkal nehezebb lesz csapatba kerülni, mint az olimpián jól szerepelni. Alapesetben például Kozák Danuta akár mindegyik 500 méteres távon indulhatna, de a szövetség úgy döntött, az 500 méteres női kajak egyesben induló versenyző nem indulhat párosban ugyanezen a távon, egyébként lehetséges a duplázás az olimpián.

Így nem fordulhat elő az, ami az elmúlt két olimpián. Nyolc éve Janics Natasa miután megnyerte az egyest, szinte szaladt a pároshoz, hogy aztán ott is elsőként érjen célba Kovács Katalinnal, míg négy éve Pekingben Kovács ment egyest, de a számára is csalódást jelentő negyedik hely után a párosban vigasztalódott és lett olimpiai bajnok.

A szövetség határozata alapján a három számban történő indulásról egyedi kapitányi döntés szükséges. Ez azonban azt jelentené, hogy három indulás esetén az induló versenyzőnek az olimpia mind a hat napján rajthoz kell állnia valamilyen futamban.

K-4 500 méteren az első, május 18-20. közötti és a második, június 15-17. közötti olimpiai válogató egyes, illetve páros versenyszámaiban nyújtott teljesítmény alapján a kapitány állítja össze a négyes névsorát. Abban az esetben, ha már az első válogatón kirajzolódik a keret, akkor akár már májusban jelölhet négyest a kapitány.

Az ötszörös világbajnok Kozák korábban úgy fogalmazott, minimális a különbség a négyesbe bekerülni szándékozók között, és biztos benne, hogy kicsi, apró dolgok fognak dönteni a válogatón. „Jelenleg hat emberből lehet összeállítani a négyest, de bármilyen összeállításban erősek leszünk” – mondta a felkészülés kezdetekor.

A hazai mezőnyből Kozák mellett Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma, Szabó Gabriella és Csipes Tamara is pályázik az egyes indulás jogára, és ugyancsak ebből a hat versenyzőből – kell majd összeállítani az aranyesélyes négyes hajót is.

A tavalyi szegedi világbajnokságon a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes meggyőző fölénnyel verte a nagy rivális németeket és lett világbajnok. Ugyanakkor olimpián legutóbb 1992-ben sikerült legyőzni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr854490431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása