MOL csapat Kajak Blog

Kovács Katalin: Soha nem volt még ilyen problémánk

2012.06.01. 16:30 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Az elmúlt hétvégén rendezett duisburgi kajak-kenu Világkupa-verseny egyik legnagyobb „szenzációja” volt, hogy a középfutamot követően kizárták a versenyből az 500 méteren szereplő Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa párost. A roppant prózai ok az volt, hogy a kétszeres olimpiai bajnok kettős hajója a mérlegelésen a megengedettnél 12 dekával könnyebb volt a megengedettnél.

A hazai szövetség beszámolója szerint az előfutam után még minden rendben volt, a Szabó Gabriella, Csipes Tamara és a Kovács, Douchev-Janics egység is futamgyőztesként jutott tovább. A középfutamokban is meggyőzően szerepeltek a lányok, Szabóék a másodikak lettek, ők ott lesznek a vasárnapi döntőben, a másik futamban pedig Janicsék a legjobb idővel elsőként értek célba, de őket a mérlegelés után kizárták.

 "Tizenkét dekával volt könnyebb a hajójuk az előírtnál, sajnos még olyan rutinos versenyzők is hibázhatnak, mint Natasa és Kati. Nagyon sajnálom, hogy kizárták őket. Jól versenyeztek az elő- és a középfutamban, szerettem volna látni, mire mennek a döntőben a másik magyar páros és a nemzetközi mezőny ellen” - mondta Storcz Botond szövetségi kapitány.

„Soha nem volt még ilyen problémánk, pedig egyikünk se ma kezdett kajakozni. Nyolc év után váltottunk hajót, és külön egyeztettünk a portugál hajóépítő céggel, hogy miként rakják össze, mert mi másfajta szerelékkel evezünk, mint mások” – mondta az esetről a harmincegyszeres világbajnok Kovács.

Mint elmondta, a hajóváltásnak egyetlen oka volt, hogy az évek során szereléket (ülést, lábtámaszt) váltottak és ennek okán nehezebb lett a hajójuk a minimális súlynál, nem is kevéssel majdnem két kilóval.

„A Nelo cég, amely évek, évtizedek óta ellát, szponzorál minket hajóval, Duisburgba hozott nekünk egy új hajót, ami "belőve" szerelékkel versenyre készen minimális súllyal kevesebb volt a minimális 18 kilogrammnál. Ezt mi pótoltuk is, úgy indultunk versenyezni”.

Ezzel nem is lett volna probléma, hiszen a súlyozás nem a Nelo cég feladata, hanem a versenyzőké, edzőké, éppen ezért nem is értik hogyan lett kevesebb a hajójuk. Az ötödik olimpiájára készülő Kovács szerint számukra azért is lett volna fontos a verseny, hogy élesben, versenyhelyzetben is lássák, hol tartanak a felkészülésben.

„Nem volt jó pályánk, ennek ellenére úgy érzem jól mentünk Natival. Az utolsó válogatóig együtt készülünk Szolnokon és bízom benne, hogy harmadszorra is sikerül kivívnunk az olimpiai részvételt” – mondta az eddig hat olimpiai éremmel rendelkező klasszis.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr464559067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása