MOL csapat Kajak Blog

Teljes a magyar olimpiai kajak-kenu csapat

2012.07.05. 12:33 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kovács_janics.jpgSzerdán véglegessé vált az olimpiára készülő magyar kajak-kenu válogatott kerete, miután Dudás Miklós a második válogatón is győzni tudott. A Bomba Angyalföldi VSE 21 éves versenyzője a táv rövidségéhez képest nagy fölénnyel nyerte a férfi kajak egyesek második válogató versenyét 200 méteren, ezzel bekerült az olimpiára készülő csapatba.

Dudás a délelőtti előfutamban csak negyedik, majd a középfutamban harmadik volt, a délutáni döntőben azonban megismételte június közepi sikerét, és ezzel megváltotta repülőjegyét Londonba. A közelgő olimpián így hét férfi és öt női kajakos, valamint egy kenus képviseli majd a magyar színeket.

A hölgyeknél K-1 500 méteren Kozák Danuta indul majd, miután megnyerte az első válogatót, majd a duisburgi világkupán is győzni tudott. Kozák az olimpiai csapatból elsőként szerezte meg olimpiai indulási jogát. K-2 500 méteren kétszeres címvédőként várhatja a londoni olimpiát a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros. Kovácsék Athénban és Pekingben is nyertek, a legtöbben biztosra veszik, hogy Londonban sem találnak legyőzőre. Douchev-Janics Natasa, Kozák Danutához hasonlóan egyesben is megméretteti magát, mégpedig K-1 200 méteren. A szám most először került be az olimpia programjába, mondani sem kell, a szegedi klasszis nagy örömére, aki ezen a távon kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, 3-szoros világ-, és egyszeres Európa-bajnok. Janics amúgy Londonban 4. és 5. aranyérmét szerezheti meg, ha párosban nyernek Kovács Katalinnal, akkor a 31-szeres világbajnok Kovács háromszoros olimpiai bajnok lehet. A női kajak négyesbe Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas Zur Krisztina ül majd, ők 500 méteren mérik össze tudásukat a mezőnnyel. 2008-ban Pekingben az egység - Janiccsal - ezüstérmet nyert, az új felállás a zágrábi Eb-n harmadikként zárt.

A kenusokat egyedül Vajda Attila képviseli majd. A szegediek egyszeres olimpiai és kétszeres világbajnoka 1000 méteren egyesben címvédőként áll majd rajthoz, és edzője, Vécsi Viktor szerint, ha csak valamilyen betegség nem hátráltatja, akkor aranyéremmel tér haza Londonból. Vajda volt az egyetlen a kenusok közül, aki kvótát tudott szerezni a nyári játékokra, ráaádásul hazai fölényét is jól jelzi, hogy a válogatókon még csak megközelíteni sem tudták. Vajda amúgy duplázik, az 1000 méteres táv mellett 200-on is elindul.

A kajakosoknál egyéni számban csak Dudás Miklós áll rajthoz, ő majd 200 méteren verseng. A Dombi-Kökény páros 1000 méteren fog versenyezni és terveik szerint éremmel térnek majd haza. Dombiék, Kozák Danuta után másodikként szereztek kvótát, így felkészülésük nyugodtan zajlott, teher nélkül tudtak koncentrálni a londoni játékokra. A négyes hajóban a Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel egység evez majd 1000 méteren. AZ MTK-s hármas mellé ült be a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer, aki tapasztalatával sokat segíthet a fiatalabb társainak.

A londoni olimpia kajak-kenu versenyei augusztus 6. és augusztus 11. között zajlanak majd. A csapat 4-én, szombaton utazik ki a helyszínre, ezalól csupán Vajda Attiláék a kivétel, ők azt kérték, hogy két nappal korábban, augusztus 2-án már kiutazhassanak Londonba, a kérés elé a szövetség természetesen nem gördített akadály.

A magyar olimpiai kajak-kenu válogatott:

férfiak:

K-2 1000 m: Dombi Rudolf, Kökény Roland
K-4 1000 m: Tóth Dávid, Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel
K-1 200 m: Dudás Miklós
C-1 200 és 1000 m: Vajda Attila

nők:

K-1 500 m: Kozák Danuta
K-2 500 m: Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa
K-1 200 m: Douchev-Janics
K-4 500 m: Szabó Gabriella, Kozák, Kovács, Fazekas Krisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr184630111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása