MOL csapat Kajak Blog

Társa szerint Kozák Danuta vérprofi sportoló

2012.10.11. 14:50 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozák_300x300_mti(1).jpgKedden kisebb ünnepségre került sor a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székházában. A Londonban aranyérmes női kajaknégyes vezérevezőse, Szabó Gabriella neve felkerült az örökös bajnokok nevét rögzítő márványtáblára, míg a Dorney-tavon két számban is első Kozák Danuta neve mellé is odakerült az olimpiai ötkarika. 

A szövetség 2001 óta tartja számon a sportág örökös bajnokait, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem, vagy öt világbajnoki győzelem szükséges. Az idén szintén ötkarikás bajnoki címet szerzett Dombi Rudolfot, Kökény Rolandot és Fazekas-Zur Krisztinát a tervek szerint decemberben köszönti a szövetség.

Danuta neve már tavaly felkerült a falra, hiszen megszerezte ötödik világbajnoki címét, most azonban neve mellé odakerült az ötkarika is. „Szerettem volna, ha Gabi neve már tavaly felkerül, de ő úgy gondolta, egyszerre kerüljön fel az ötkarikával” – mondta páros társáról Kozák.

Szabó Gabriella elmondta, Danutát hihetetlen profizmusa segítette hozzá ahhoz, hogy kétszeres olimpiai bajnokként jöhetett haza az angol Fővárosból. „Danuta vérprofi! Ez igaz a táplálkozására, a magánéletére is. Edzéseken is mindig mindenkit le akar győzni” – mondta barátnőjéről Szabó.

Szabó szerint nagyon nehéz gyenge pontot találni Kozákon, ha nagyon kell, akkor talán azt tudja megemlíteni, ha kisebb sérülés vagy baj akadályozza a munkában, nagyon türelmetlen. Véleménye szerint ez pont Danuta maximalizmusából ered, hogy nagyon nehezen viseli a tétlenséget a felkészülés során is.

„Maximum ennyit tudok mondani mint gyengéjét, de mint  sportoló nincs gyengéje. Talán éppen ezért lett ő a legeredményesebb magyar sportoló az olimpián” – összegzett Szabó.

Kettejük kapcsolata igazán régről ered, hiszen szinte egyszerre kezdtek el kajakozni, és hamar egy hajóba kerültek, hogy az évek folyamán számos nagy sikert érjenek el együtt. Ezen idő alatt szoros barátság is kialakult köztük, így akár éjjel is a másikra telefonálhatnak, ha valami gondjuk akadna.

„Ismerjük egymás személyiségét, és éppen ezért tudom, hogy a hét főbűn egyike lenne, ha én felhívnám a Danutát az éjszaka közepén” – mondta nevetve Szabó arról, hogy van olyan, amit még ő sem merne megtenni.

Szabó elmondta, az egész telet úgy csinálta végig, hogy nem von le semmilyen konzekvenciát az egyes válogató eredményéből. Mivel azonban ott gyengén teljesített, még magát is meglepte, mennyire csalódott volt.

„Én kifejezetten a páros győzelemért utaztam Szegedre. Életem legkeményebb estéje volt amikor a gyengébb egyes eredmény után készültem a páros futamra. Ott azonban szerencsére Danával nyertünk, így végül utazhattam az olimpiára” – mondta Szabó, aki elárulta, ha egy kisangyal biztosra mondaná, hogy 2016-ban nyer egy olimpiai bajnoki címet, akkor azt párosban szeretné.

Természetesen Kozák Danuta párjaként!

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr994832742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása