MOL csapat Kajak Blog

Kovács Katalin lett az Eb legeredményesebb versenyzője

2011.06.21. 20:44 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A hétvégi belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság legeredményesebb sportolója Kovács Katalin volt. Három számban indult, és három Eb-aranyat nyert. Huszonkilenc világbajnoki és két olimpiai bajnoki címe mellé, immár huszonöt eb-elsősége van.

"Volt bennem némi félsz az első versenyem az 1000 méteres egyes előtt, mert a legutóbbi egyes versenyeim nem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna. A legutóbbi Eb-n negyedeik, a vb-n második lettem. A felkészülés alatt is inkább az 500 egyesre készültem, így nem tudtam milyen leszek a hosszabb távon” – mondta a népszerű kajakos.

Érdekes „doppinghoz” nyúlt, hiszen a verseny előtt videóról megnézte két korábbi Eb-győzelmét és ez erőt adott neki. A döntő napjának reggelén nem izgult, de a verseny előtt megint rátört az izgulás. Ezt végül legyőzte, mert tudta, ha nem is készült külön a számra, mindenképpen meg akarja mutatni a legjobbját.

Ez végül annyira sikerült, hogy esélyeshez méltóan nyerte a számot, gyakorlatilag nem is nagyon volt ellenfele. Egyedül a szerb színeket képviselő Antonija Nadj tudta tartani vele a lépést, de arra, hogy megszorítsa, neki sem volt esélye. Mint utólag elmondta, a három győzelme közül ez volt a legkönnyebb.

A pálya egyébként nem volt könnyű, hiszen a versenyzők legtöbbje panaszkodott, hogy nagyon hínáros, és akinek beleakad a lapátja, annak esélye sincs a győzelemre. Kovács azonban úgy vélte nem szabad a külső körülményekkel foglalkozni, hiszen pályafutása során ment már ennél sokkal rosszabb pályákon is.

„A párosok miatt csak azért izgultam, mert nem sokat ültünk össze, ahogy mondani szokták, még nyersek voltak a csapathajók” – mondta a csinos kajakos, aki 500-on Csipes Tamarával, 200-on Kozák Danutával lett Európa-bajnok.

„Az 500-as győzelem azért is volt fontos, mert komoly versenyen most először mentünk ebben a beülésben. A 200-tól tartottam, mert nagyon sok múlik a rajton. Mi most nagyon jól elkaptuk, azonban a végén még így is nagyon kellett mennünk, de szerencsére sikerült” – értékelte Kovács kiemelkedő teljesítményét, mint ha ez mindenki számára olyan egyszerű lenne.

A vb-n ugyanilyen leosztásban mennek a párosok, azt ugyanakkor nem tudja, mi lesz a hajók sorsa jövőre. Addigra ugyanis visszatér Janics Natasa is, és egyelőre kérdéses, hogy ki-kivel ül össze a különböző távokon.

„A hétvégén több kérdés is letisztázódott bennem. Az olimpia óta az egyesnek volt minden alárendelve. Ezt azonban nem szabad, mert Magyarországon van 4-5 olyan versenyző, aki hasonló képességű, és mind esélyes a vb-, vagy olimpiai elsőségre. A jövőben többet kell menni csapathajót, nem fogom ennyire alárendelni az egyest minden másnak” – mondta Kovács.

Örül a három Eb-elsőségnek, de nem értékeli túl a teljesítményét, hiszen tudja, az év fő versenye a szegedi világbajnokság, melyen szeretne hasonlóan zárni. Addig egy hét pihenő, majd három hetes kemény alapozás, legvégén pedig a formába hozás vár rá. A pihenés komoly utazás nem fér bele, így ez valószínűleg csak néhány napos balatoni kikapcsolódás lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr813004206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása