MOL csapat Kajak Blog

Pénteken sok minden eldőlhet a női kajakosoknál

2012.05.17. 14:55 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Miközben Poznanban zajlik az olimpiai pótkvalifikációs viadal, Szegeden is „selejteznek”, hiszen a hétvégén 766 nevező részvételével rendezik meg az idei 1. Olimpiai Válogató és Ifjúsági Tájékoztató versenyt. Már a viadal első napján, pénteken fontos dolgok dőlnek el, hiszen aznap rendezik az olimpiai számok közül a férfi C-1 és K-1 1000 méteres, valamint női K-1 500-as döntőjét is.

Poznanban minden magyar egység továbbjutott a viadal első napján, a folytatásban már az olimpiai indulási jogért csatázhatnak a kajakosok és kenusok. A pótkvalifikációs viadalon a páros számokban csak az első, az egyeseknél pedig az első két helyezés ér olimpiai indulási jogot.

Szegeden már pénteken megrendezik az egyik leginkább várt szám, a női kajak egyesek viadalát. Délelőtt az elő-, és középfutamokat (10 illetve 11.15 órakor), délután (16 órakor) pedig már a döntőre kerül sor. 

Szakemberek szerint ez felér egy olimpiai döntővel is, hiszen a jelenlegi magyar mezőnyben hat olyan kajakos is található, aki aranyesélyesnek számíthatna Londonban is. A Kovács Katalin, Kozák Danuta, Janics Natasa, Csipes Tamara, Szabó Gabriella, Benedek Dalma hatosból azonban csak egy képviselheti Magyarországot az ötkarikás játékokon.

A legnagyobb rutinnal egyértelműen Kovács Katalin rendelkezik, hiszen neki ez már az ötödik olimpiai felkészülése, ugyanakkor őt egy súlyos sérülés hátráltatta a felkészülés során. Kovács 1996-ban még csak tartalék volt, de az azóta eltelt három olimpiáról egyaránt éremmel tért haza. Amíg Sydneyből két ezüstöt, addig Athénból és Pekingből egy-egy arany-, és ezüstérmet hozott haza.

A három előfutam során a hat esélyest „háromfelé szedték”. Így az első előfutamban Kozák és Szabó, a másodikban Janics és Csipes, míg a harmadikban Kovács és Benedek között dőlhet el az első hely sorsa, ha csak nem szerez meglepetést egy eddig „eltitkolt” versenyző.

Azonban ha valamelyikük második lesz, akkor sincs oka elkeseredni, hiszen a női kajak-válogató versenyszámaiban az olimpiai továbbjutási rendszer szerint történik a lebonyolítás, és az időeredmény számít. Az elő-, és középfutamok után a 8-as döntőt rendeznek.

Az első két helyezett utazik a duisburgi Világkupára, hogy ott eldöntsék, ki képviselheti ebben a versenyszámban hazánkat az ötkarikás játékokon. Ha ugyanaz a versenyző végez előrébb a Vk-n, mint a válogatón, ő indulhat Londonban. Ha azonban a szegedi válogatót megnyerő versenyző hátrébb végez, akkor kettejüknek egy külön versenyen kell eldönteniük az indulás jogát.

Négyesben az első, május 18-20. közötti és a második, június 15-17. közötti olimpiai válogató egyes, illetve páros versenyszámaiban nyújtott teljesítmény alapján a kapitány állítja össze a négyes névsorát.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr794522076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása