MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta csak önmagának akar megfelelni

2012.07.03. 11:12 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozak_600_mti.jpgHárom hét van hátra az év legnagyobb sporteseményéig, a londoni nyári olimpiáig. A kajak-kenusok számára lezajlott már az utolsó válogató és a mezőny túl van az Európa-bajnokságon is. Kozák Danuta ezüstéremmel a nyakában tért haza a zágrábi kontinens viadalról, jelenleg pedig Ráckevén készül.

Kozák Danuta a kajakosok közül elsőként vívta ki olimpiai szereplését, miután megnyerte az egyes válogatót, majd a duisburgi világkupán is maga mögé tudta utasítani Fazekas Zur Krisztinát, aki egyedüliként tudta megszorongatni a hazai mezőnyből. Kozák a válogató és a világkupa után edzésben maradt, így külön nem is készült az Európa-bajnokságra, ahol végül ezüstérmet nyert 500 méteren.

„Zágrábba úgy mentem ki, hogy alapozásból jöttem, nem készültem rá külön. Bennem volt hogy nem vagyok annyira robbanékony” – emlékszik vissza a K1-500 méteres versenyre a távon egy évvel ezelőtt Belgrádban aranyérmet nyerő kajakos.

Kozák természetesen helyet kapott a sokakból kemény indulatokat kiváltó négyesben is, amely szintén elindult az zágrábi Eb-n. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Zur Krisztina alkotta magyar négyes végül a harmadik helyet kaparintotta meg, a német és a fehérorosz egység mögött. A bronzérem a lányoknak nem jelentett meglepetést, ám a közvélemény és a rosszakarók természetesen rögtön elkezdtek fanyalogni.

„A négyes nem volt összeszokott – enged betekintést a kulisszák mögé Kozák. „Akkor hajtottunk először együtt. Voltak technikai hibák, melyek a laikusok számára nem jöhetnek át a tévé képernyőjén keresztül.”

Hogy milyen technikai hibák jöhetne elő egy négytagú egységnél? Rengeteg. 

„A hajó billeghet, dőlhet valamerre, és az is előfordulhat, hogy  tagok – bár szeme együtt mozog a lapátjuk – nem egyszerre adják le az erőt, egyikük a húzás végé, másik talán már az elején, ez pedig széthúzza a hajót.”

A lányoknak szerencsére még azért van idejük az összecsiszolódásra, hiszen a tagok együtt vannak a ráckevei edzőtáborba, majd innen együtt mennek át a felkészülés utolsó fázisára Szolnokra. Jelenleg utóalapozást végeznek a válogatott tagjai, intenzív, hosszú munka folyik, Csipes Ferenc irányításával.  Ilyenkor ez arra szolgál, hogy a versenyeken a versenyzők bírják erővel a távot, ez adja meg az alapot, ezek után pedig már a gyorsító edzések következnek. 

Kozákék augusztus 4-én, szombaton indulnak ki Londonba, hétfőn már az előfutamokat rendezik. A kérdés talán jogos, nem túl késői-e az indulás? 

„Világversenyre sem szoktuk hamarabb kiutazni – kapunk megnyugtató választ Kozák Danutától. „Annyian vannak előtte a pályán, lévén, hogy evezős verseny zajlik, hogy szinte képtelenség lenne edzeni és pályát menni.” 

A pekingi olimpián az „ezüstnégyesben” helyet kapó Kozák várja már nagyon a londoni játékokat, igaz az edzések adta elfoglaltság miatt, leginkább – ahogy ő mondja – elmerül saját kicsi világába. Ami pedig az elvárásokat illeti, arról így fogalmaz:

"Nem másoknak akarok megfelelni, nyugodtan végig szeretnék menni egy pályát, hogy aztán úgy tudjak kiszállni a hajóból, hogy beletettem mindent és nem maradt bennem semmi. Ha így tudok kiszállni a verseny végén, akkor nem lehetek csalódott” – mondta a Londonban K1-500-on és K4-500 méteren induló olimpikon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr1004625607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása