MOL csapat Kajak Blog

Baráth Etele: Nem áll meg az élet a magyar kajak-kenuban

2012.10.10. 15:30 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

baráth etele.jpgÜnnepséggel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A Londonban aranyérmes női kajaknégyes vezérevezőse, Szabó Gabriella neve felkerült az örökös bajnokok nevét rögzítő márványtáblára, míg a Dorney-tavon két számban is első Kozák Danuta neve mellé is odakerült az olimpiai ötkarika. 

A szövetség 2001 óta tartja számon a sportág örökös bajnokait, a cím elnyeréséhez legalább olimpiai aranyérem, vagy öt világbajnoki győzelem szükséges. (Az idén szintén ötkarikás bajnoki címet szerzett Dombi Rudolfot, Kökény Rolandot és Fazekas-Zur Krisztinát a tervek szerint decemberben köszönti a szövetség.)

Kovács Katalin neve természetesen már a márványtábla keletkezése óta fent van, hiszen már 2001-ben ötszörös világbajnok volt. (Igaz Kovácsnak ehhez nem kellenek évek, hiszen a 2006-os szegedi világbajnokságon hat aranyérmet szerzett, de a 2003-as Gainesville-i és a 2009-es Dartmouth-i vb-n is négy arany került a neve mellé.)

Kovács neve abban az összefüggésben is előkerült, hogy az ünnepséget követő sajtótájékoztatón a hazai szövetség vezérkara tájékoztatta az újságírókat, a női szakágon belül történt változásokról.

A sajtóban a legnagyobb visszhangot Janics Natasa távozása jelentette, így ezúttal is ő volt a „főszám”. A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics szeptember 27-én adta be a távozási szándékról szóló papírjait a szövetségnek, s a szervezet vezető testületének onnantól számítva egy hónapja van arra, hogy kialakítsa álláspontját az ügyben. Ha nem járulnak hozzá a távozásához, a bácskapalánkai születésű kajakos két évig nem versenyezhet régi-új hazája színeiben.

Janics 2004-ben Athénban győzött az olimpián K-1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is. (A hazai válogatón is ők harcoltak és akkor Janics centikkel volt jobb.) Négy év múlva, Pekingben szintén K-2 500-on diadalmaskodott az azóta már szintén háromszoros olimpiai bajnok Kováccsal. Az idei londoni olimpián a szülés után visszatérő kajakos két éremmel, egy ezüsttel (párosban Kováccsal) és egy bronzzal gazdagodott.

"Több versenyzőnk is távozott az elmúlt években családi vagy tanulmányi okok miatt, ez nem rendhagyó dolog. Hangsúlyozni szeretném ugyanakkor, hogy akik a londoni olimpián a legnagyobb sikereket hozták, azok itthon maradnak. Douchev-Janics, Benedek Dalma és Paksy Tímea távozásával nem állt meg az élet a magyar kajak-kenuban" - mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, hozzátéve, hogy mindhárom lapátforgató pozitív hatással volt a sportágra az elmúlt évtizedben, de egy korábbi generációhoz tartoznak, s már jönnek a fiatalok.

Storcz Botond szövetségi kapitány azt mondta: kétségtelen, hogy Douchev-Janics valamelyest hiányozni fog a válogatottból, de a távozásával sokak számára kézzelfogható közelségbe kerül majd a csapatba kerülés. A korábbi szintén háromszoros olimpiai bajnok szakember kiemelte, hogy tudomása szerint a sportág legnagyobb klasszisa Kovács Katalin is folytatja a versenyzést.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr204830076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása