MOL csapat Kajak Blog

Kozák Danuta először indul versenyen olimpiai bajnokként

2013.05.10. 18:04 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kozak_600_mti.jpgPénteken az előfutamokkal elkezdődött a kajak-kenu versenyszezon. Az idei év első jelentősebb versenyén, a szegedi Világkupán természetesen a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta is rajthoz áll. Nem mellékesen, ez lesz a sportág jelenlegi királynőjének első komolyabb versenye az olimpia óta. Az idén januártól az Újpest színeit erősítő klasszis három számban, K–1 500 és 200 méteren, valamint négyesben áll majd rajthoz.

Danuta a felkészülést Olaszországban (Sabaudia), valamint itthon (Szeged, Szolnok) dolgozta végig, és saját bevallása szerint rengeteget dolgozott. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy nem ezen a versenyen kell az idei legjobbját mennie, hiszen két hét múlva rendezik a válogatókat a két legjelentősebb versenyre, a júniusi Európa-bajnokságra illetve az augusztusi világbajnokságra.

A válogatón mindenkinek egyesben és párosban kell kiharcolnia a részvételt és ezen eredmények alapján állnak össze a csapathajók. Így érthető, hogy a világkupára edzésből érkezik és az egész versenyt amolyan nemzetközi edzésként fogja fel.

Danuta az olimpián 500 méter egyesben és négyesben indult, és lett mindkét számban olimpiai bajnok. Többek között ezekben a számokban is indult a 2011-es szegedi MOL kajak-kenu világbajnokságon.

Roppant érdekes, hogy amíg két éve a csongrádi megyeszékhelyen 1:47.396-os ideje „csak” a második helyre volt elég, addig az olimpián háromszor indult ezen a távon és mindhárom eredménye gyengébb lett, mégis olimpiai bajnokként térhetett haza.

Az Eton Dorneyban rendezett versenyen az előfutamban 1:52,828, az elődöntőben 1:50,469 volt az ideje, míg a döntőben 1:51,456-os idő elég volt ahhoz, hogy megszerezze élete első olimpiai bajnoki címét. (Nem mellékesen, az elődöntős idejénél egyesben senki nem ment jobbat Londonban!)

A négyes tagjaként 1:36.339-es idővel lettek világbajnokok, és teljesítményükről mindent elmond, hogy az utolsó métereket szinte már nevetve tették meg, olyan fölénnyel nyerték a számot.

Az olimpiára a vb-győztes Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású négyes ugyan egy helyen megváltozott (Benedek helyett Fazekas-Zur Krisztina került be negyediknek), és nem tudni, hogy ezért vagy más okból, de a hajó is gyorsabb lett.

Az előfutamot toronymagasan nyerték 1:35,769-es idővel és ennek köszönhetően nem kellett elődöntőzniük, azonnal a fináléba kerültek. Ott aztán 1:30,827-et lapátoltak össze, amivel magabiztosan nyerték a versenyt és szereztek 1992 után ismét olimpiai aranyat a női négyesnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kajak.blog.hu/api/trackback/id/tr115294139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása